Dacă ești pe fugă – mănâncă o salată! – Dacă urmezi o dietă de detoxifiere – salata te ajută! – Dacă vrei ceva fresh – prepară-ți o salată!
Salata este cel mai simplu meniu, se pregătește repede și este foarte hrănitoare. O poți mânca simplă, ca atare, sau alături de carne sau pește. Poți prepara salate din foarte multe ingrediente, de la cele de sezon, la cele pe care le poți găsi tot timpul anului. Salatele satisfac o plajă largă de gusturi datorită diversității, aportului caloric, prețului. Fie că prepari salata clasic, după rețetă, fie că inovezi, aducându-i îmbunătățiri, ea înseamnă întotdeauna diversificare și o explozie de proaspăt pentru papilele gustative. Cu gust verde, simplu, sau asezonată cu maioneză, ulei, oțet, lămâie, salata definește naturalul. Iată câteva idei!
Salată de crudități
Ingrediente:
țelină
gulie
sfeclă roșie
morcovi
ceapă (verde, galbenă sau roșie)
ulei
oțet sau zeamă de lămâie
sare
Mod de preparare: Se dau legumele prin răzătoare și se amestecă. Se adaugă un sos din ulei, sare și oțet sau zeamă de lămâie. Se pregătește cu maximum o jumătate de oră înainte de a fi servită, deoarece legumele pot oxida, schimbându-și culoarea și gustul.
Salată de ciuperci
Ingrediente:
ciuperci
pătrunjel
ceapă verde
pește
maioneză (opțional)
piper
sare
Mod de preparare: Se spală ciupercile și se fierb timp de 15 minute. Se taie feliuțe și se adaugă peștele, ceapa, pătrunjelul și maioneza. Dacă nu doriți maioneză, adăugați ulei și puțin oțet.
Salată de andive
Ingrediente:
andive
pește (somon afumat etc.)
maioneză
piper
sare
Mod de preparare: Se spală andivele frunză cu frunză, se taie și se pun împreună cu peștele într-un bol. Se adaugă sare, piper. La sfârșit, adăugați maioneza. Andivele au foarte puține calorii și sunt ușor amare. Pentru a le scoate gustul amar, le puteți pune în apă cu sare și, eventual, oțet pe aproximativ 15-20 de minute, înainte de a le toca mărunt. Ele merg foarte bine cu multe alte ingrediente: șuncă, ciuperci, muștar, nuci, smochine, portocale, mere, brânză albastră etc.. Puteți adăuga și câteva frunze de untișor.
Salată de fasole verde
Ingrediente:
fasole verde
pătrunjel
usturoi
roșii
sardele (sardine proaspete sau în ulei)
Mod de preparare: Se pune fasolea la fiert în apă care clocotește cu sare. Se opăresc și roșiile și se taie cubulețe. Sardinele proaspete se pot prepara la cuptor, iar cele în ulei se scurg și se taie. Se prepară un sos cu pătrunjel, usturoi, sare, ulei și oțet. Se adaugă peste fasole și pește.
Salată de anșoa
Ingrediente:
anșoa (pastă sau file)
sardele în ulei
ou
măsline
ceapă (galbenă sau roșie)
oțet
piper
Mod de preparare: Se taie peștele, se adaugă ouă fierte, măsline, ceapa tăiată julien și se asezonează cu sare, oțet și piper. Cum anșoa este foarte sărată, puteți renunța la sare.
Salată de sfeclă roșie
Ingrediente:
sfeclă roșie
hrean (rădăcină)
chimen
Mod de preparare: Se spală sfecla, se fierbe, se curăță de coajă și se dă prin răzătoare. Se dă și hreanul prin răzătoare. Dozați bine hreanul. Puneți semințe de chimen, după preferințe. Se adaugă toate într-un bol și se asezonează cu sare, piper, ulei și oțet. Puteți pune și maioneză, care va căpăta o culoare roz.
Salată de sparanghel
Ingrediente:
sparanghel (o legătură)
muștar
zeamă de lămâie
unt (opțional)
sare
piper
Mod de preparare: Opăriți sparanghelul pentru 5 minute și trageți-l în unt și zeamă de lămâie (dacă doriți să-l serviți cald). Dacă serviți salata rece, puneți sparanghelul pe platou și adăugați un sos din muștar, zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
Poftă bună!
Te invit să citești și Idei de meniu dulce, natural și sănătos.
Mihaela Mușetescu