Idei simple, dar foarte eficiente, de revalorificare a resturilor alimentare

0
74

P1010977În fiecare an, irosim la nivel global o treime din totalul alimentelor pe care le producem. Din datele Comisiei Europene, doar în Europa aruncăm anual 90 de milioane de tone de mâncare.

Există însă şi soluţii pentru a evita această risipă. TreeHugger, o publicaţie pe teme de mediu din Marea Britanie, a identificat câteva afaceri care folosesc ca materie primă resturile alimentare.

Produse nevândute, gătite şi servite săracilor

FoodCycle este o organizaţie din Marea Britanie care oferă mâncare gătită unor persoane dezavantajate, folosind produsele alimentare care rămân pe rafturile supermarketurilor.

Lanţurile la retail donează aceste alimente pe care altfel le-ar fi aruncat, companiile sau fundaţiile comunitare pun la dispoziţie bucătării şi spaţii pentru servit mâncarea, iar voluntarii organizaţiei pregătesc mâncarea.

Din 2009, de când funcţionează programul, FoodCycle a servit peste 86.000 de mese.

Surplusul de legume şi fructe, transformat în produse conservate

O altă metodă de a recupera alimentele nefolosite este aceea de a le transforma în compoturi, gemuri, zarzavaturi şi alte produse conservate.

Este întocmai ceea ce face “Rubies în the Rubble”, o asociaţie care recuperează fructe şi legume care ar fi urmat să fie aruncate şi le transformă în produse noi. Pe lângă misiunea ecologică, asociaţia are şi o misiune socială: angajaţii ei sunt persoane dezavantajate.

Fructe şi legume imperfecte, perfecte pentru oamenii nevoiaşi

Un alt antreprenor social din Marea Britanie s-a gândit că unele alimente sunt aruncate încă dinainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor.

Este vorba despre fructele şi legumele cu imperfecţiuni, pe care retailerii nu le acceptă. Ca să evite risipa, a înfiinţat “The Gleaning Network”, o reţea care preia direct de la fermieri alimentele imperfecte şi le donează organizaţiilor caritabile, pentru a fi redistribuite săracilor.

Porci hrăniţi cu resturi alimentare

Acelaşi antreprenor care a înfiinţat “The Gleaning Network” a mai creat un proiect care revalorifică resturile alimentare care nu pot fi consumate de oameni. Cum? Hrănind cu ele porcii – o practică străveche, pe care se pare că societatea modernă a uitat-o.

Antreprenorul a contactat companiile producătoare de alimente şi le-a cerut să doneze reziduurile alimentare: zerul de la brânză, fructe şi legume perimate etc.

Apoi a fondat “The Pig Idea”, o afacere care procesează resturile şi le vinde fermierilor, mai ieftin decât hrana tradiţională. În plus, asociaţia face lobby la nivel guvernamental, pentru a transforma ideea într-o politică.

Sursa: responsabilitatesociala.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here