În fiecare an, irosim la nivel global o treime din totalul alimentelor pe care le producem. Din datele Comisiei Europene, doar în Europa aruncăm anual 90 de milioane de tone de mâncare.
Există însă şi soluţii pentru a evita această risipă. TreeHugger, o publicaţie pe teme de mediu din Marea Britanie, a identificat câteva afaceri care folosesc ca materie primă resturile alimentare.
Produse nevândute, gătite şi servite săracilor
FoodCycle este o organizaţie din Marea Britanie care oferă mâncare gătită unor persoane dezavantajate, folosind produsele alimentare care rămân pe rafturile supermarketurilor.
Lanţurile la retail donează aceste alimente pe care altfel le-ar fi aruncat, companiile sau fundaţiile comunitare pun la dispoziţie bucătării şi spaţii pentru servit mâncarea, iar voluntarii organizaţiei pregătesc mâncarea.
Din 2009, de când funcţionează programul, FoodCycle a servit peste 86.000 de mese.
Surplusul de legume şi fructe, transformat în produse conservate
O altă metodă de a recupera alimentele nefolosite este aceea de a le transforma în compoturi, gemuri, zarzavaturi şi alte produse conservate.
Este întocmai ceea ce face “Rubies în the Rubble”, o asociaţie care recuperează fructe şi legume care ar fi urmat să fie aruncate şi le transformă în produse noi. Pe lângă misiunea ecologică, asociaţia are şi o misiune socială: angajaţii ei sunt persoane dezavantajate.
Fructe şi legume imperfecte, perfecte pentru oamenii nevoiaşi
Un alt antreprenor social din Marea Britanie s-a gândit că unele alimente sunt aruncate încă dinainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor.
Este vorba despre fructele şi legumele cu imperfecţiuni, pe care retailerii nu le acceptă. Ca să evite risipa, a înfiinţat “The Gleaning Network”, o reţea care preia direct de la fermieri alimentele imperfecte şi le donează organizaţiilor caritabile, pentru a fi redistribuite săracilor.
Porci hrăniţi cu resturi alimentare
Acelaşi antreprenor care a înfiinţat “The Gleaning Network” a mai creat un proiect care revalorifică resturile alimentare care nu pot fi consumate de oameni. Cum? Hrănind cu ele porcii – o practică străveche, pe care se pare că societatea modernă a uitat-o.
Antreprenorul a contactat companiile producătoare de alimente şi le-a cerut să doneze reziduurile alimentare: zerul de la brânză, fructe şi legume perimate etc.
Apoi a fondat “The Pig Idea”, o afacere care procesează resturile şi le vinde fermierilor, mai ieftin decât hrana tradiţională. În plus, asociaţia face lobby la nivel guvernamental, pentru a transforma ideea într-o politică.
Sursa: responsabilitatesociala.ro
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]