Din bucătăria veche românească: Iepure cu sos picant și Budincă cu mere crețești

0
200

iepure cu sos picant și budincăIepure cu sos picant și Budincă cu mere crețești sunt două dintre rețetele care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907).

Lucarea a fost scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad, relatează Agerpres.

Iepure cu sos picant

Ia un iepure, scoate-i pielea întâia și a doua și sară-l. Lasă-l să stea în 300 grame de oțet cu apă vre-o șease ore, împreună cu mirodenii. Scoate-l apoi din oțet și spală-l. Frige-l cu bucăți de unt pe deasupra în cuptor moale.

După aceea taie-l bucățele potrivite, pregătește 600 grame de smântână, 240 grame de unt, două linguri de făină rumenită, ciuperci (hribi) tăiate ca ficații și ferte de mai nainte, jumătate lingură de bulion de pătlăgele, puțin piper, scorțișoară, sarea necesară și un pahar de vin sau de Maderă.

Amestecă împreună toate acestea. Toarnă-le peste iepurele fript. Pune-l să fearbă în câteva clocote, și lasă-l să stea în sos multișor, așezat într’un vas mare, rotund, până îl vei da la masă.

Budincă cu mere crețești

Curăță de coajă două kilograme și 400 grame de mere crețești; taie-le mărunțel și ferbe-le cu 120 grame de unt până ce se moaie; pune apoi înăuntru 180 grame de pesmete de cel dulce și puțină scorțișoară, pisate. Lasă-le să se recească.

Pe urmă pune 10 gălbenușuri, unul după altul, și spuma dela cinci albușuri de ou; pune-le înăuntru, amestecă-le bine. Unge o tingire cu unt, presar-o cu franzelă rasă, pune budinca înăuntru și coace-o o oră în cuptor. Apoi, presărată cu zahăr pisat cu vanilie, servește-o la masă.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama