Îi putem vedea pe ceilalți mai buni? Îi putem ierta?

0
119

iarta– Cei care nu plâng sunt trufași? Mândri?

– Măcar mâhnire să aibă…

– Ori pocăință, ori mândrie! Astea laolaltă nu fac casă.

– Nu…, uite cum este: ele sunt trepte, pentru că lacrimile, o parte din lacrimi, nu-s ale noastre. Omul alege dacă vrea ca Duhul Sfânt să-l mântuiască…Începe a urî lucrurile cele rele, și vine la o căință; Duhul Sfânt îi luminează mintea și el nu mai vrea veacul acesta, caută pe Iisus, prin pocăință, prin ascultare, prin lacrimi; și așa, Duhul Sfânt nu-i cum vrem noi, ci cum rânduiește Bunul Dumnezeu.

Foarte mult ajută atunci când omul caută să nu aibă mintea robită de acestea pământești, se smerește mult și-i vede pe toți mai buni. Atunci îl ajută Duhul Sfânt. Iar dacă n-are căința asta, Duhul Sfânt se retrage, și fără să vrea se învață smerenia. Ispita îl învață pe om minte. Atâta ne ajută Duhul Sfânt, cât îi vedem pe toți sfinți, îi vedem mai buni, și pe mine să mă văd mai rău. Și dacă m-am învățat a ierta, atunci Duhul Sfânt nu ne lasă, ne ajută; pe măsura smereniei.

Duhul Sfânt ne ajută, și prin noi trântește pe diavolul. Și dacă noi nu suntem atenți și nu băgăm de seamă ce nevoință facem, atunci diavolul intră prin ispite, prin patimi, și hulește diavolul pe Dumnezeu prin noi. Cât timp fac voia diavolului, sunt unealta lui; și cât timp caut să mă pocăiesc, nu  mai sunt unealta diavolului. Dacă am făcut voia diavolului o perioadă de timp și apoi m-am retras și-L caut pe Iisus, în timpul acela robul a fugit de sub stăpânire și se duce la alt Domn. Și acolo el caută să se pocăiască; dacă el este stabil și caută să se păocăiască, să plângă, pe măsură ce biruie prin Duhul Sfânt îl face fiu după Dar. Iar dacă nu am ajuns să pot birui patimile, sunt tot rob; robul Domnului. Robul Domnului face voia Domnului o perioadă și, pe urmă, iarăși fuge și robește pe diavol, și-i tot rob…; când ajunge la diavol, este robul diavolului; și când caută să se pocăiască, este robul Domnului. Și dacă a biruit patimile, capătă darul nepătimirii.

„Lupta pentru smerenie și pocăință” – Părintele Proclu Nicău

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here