Iluzia Lunii, un mister al omenirii

0
237

lunaProbabil că aţi observat că atunci când Luna este la linia orizontului, dimensiunile ei sunt schimbate, fiind mai mare. Dar chiar este Luna mai mare? De ce ar fi?

Dar dacă nu este, de ce apare astfel? Misterul dăinuie de mii de ani. Faptul că Luna pare mai mare la linia orizontului decât atunci când este privită altundeva pe boltă cerească reprezintă una dintre enigmele cele mai vechi încă nerezolvate de ştiinţă. Unii cercetători au crezut că de vină este fenomenul de refracţie ce ar avea loc atunci când Luna ar fi situată la linia orizontului.

În realitatea nu este vorba despre aşa ceva, iar modul cel mai simplu de arată acest lucru este privirea Lunii la orizont printr-un carton găurit; vom vedea atunci cum, că prin minune, Luna îşi recăpăta dimensiunea cu care suntem obişnuiţi. Explicaţia cea mai plauzibilă este de natură psihologică, mai exact ar fi vorba de mecanismul creierului ce produce percepţia pentru obiectele care îşi schimbă distanţă. După cum afirmă psihologul american Maurice Hershenson, iluzia că Luna este mai mare la orizont derivă din funcţionarea acestui mecanism în condiţii speciale.

În condiţii normale, creierul reglează în mod automat percepţia unui corp care se depărtează ori apropie de noi. Pentru această, creierul se raportează la obiectele din jur; dacă priviţi într-o oglindă un obiect, fără să aveţi nici un alt obiect cunoscut la care să va raportaţi, este imposibil să detectaţi dimensiunea acelui obiect, pentru că nu-i cunoaşteţi depărtarea de dumneavoastră. 

Sursă: bzi.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here