Îmbătrânești, dar ce se întâmplă cu corpul tău?

0
363

batraneteaTe-ai întrebat vreodată de ce oamenii se îngraşă pe măsură ce îmbătrânesc sau de ce vederea este tot mai slabă? Aceste întrebări, dar şi altele îşi găsesc răspunsurile în schimbările prin care trece corpul uman pe măsură ce înaintează în vârstă.

Iată ce trebuie să ştii despre cum se transformă corpul tău pe măsură ce îmbătrâneşti!

Corpul are nevoie de mai puţină mâncare

Organismul uman la vârsta de 80 de ani are nevoie de 20% mai puţină mâncare decât corpul la vârsta de 30 de ani. De ce? Pentru că activitatea fizică scade pe măsură ce îmbătrânim, iar metabolismul încetineşte la rândul său, aşadar nu mai ardem la fel de repede caloriile ingerate. De altfel, după vârsta de 30 de ani multe persoane simt pe propria piele încetinirea metabolismului pentru că, deşi nu-şi schimbă nimic în regimul alimentar, depun kilograme. Totodată, pe măsură ce îmbătrânim, corpul nu mai poate absoarbe anumiţi nutrienţi, acest fapt fiind favorizat şi de aportul de medicamente.

După 40 de ani, aproape toată lumea vede mai greu de aproape

Aproape toţi oamenii trecuţi de 40 de ani dezvoltă prezbiopie, o afecţiune oculare care îngreunează vederea de aproape. Din acest motiv, multe persoane mai în vârstă poartă ochelari când citesc sau îndepărtează de ochi meniul la cafenea.

Memoria nu are neapărat de suferit

Creierul ajunge la dimensiunea sa maximă la începutul vârstei de 20 de ani, iar apoi începe să se micşoreze treptat. Totodată, şi fluxul de sânge la nivelul creierului este mai mic la persoanele vârstnice decât la cele tinere. Însă asta nu înseamnă că orice om în vârstă are probleme cu memoria. Dimpotrivă, anumite aspecte ale gândirii şi ale memoriei sunt chiar îmbunătăţite odată cu trecerea timpului. Astfel reuşesc bătrânii să îşi aducă aminte că exact acum 53 de ani se aflau în locul X, cu Y care purta o eşarfă de culoarea W cumpărată de la magazinul Z (ca exemplu). Totodată, uitarea nu este neapărat o problemă, nici măcar la vârsta înaintare, dacă nu depăşeşte o anumită limită. Spre exemplu, este normal ca, ocazional, să nu ştii unde ţi-ai pus cheile. Problema adevărată apare când nu ştii la ce-ţi folosesc cheile.

Auzul slăbeşte, mai ales în cazul vocilor de copii şi de femei

Femeile şi copii au, de regulă, vocile mai înalte, iar aceste sunete sunt primele pe care persoanele care înaintează în vârstă nu mai reuşesc să le audă cu claritate. Pe parcurs ce îmbătrânim, perii din ureche care transmit undele către creier îşi pierd sensibilitate, din acest motiv persoanele în vârstă au probleme de auz, chiar şi în a distinge ca sunete “P” de “T”.

Scazi în înălţime

Un bărbat la vârsta de 70 de ani este mai scund cu cinci centimetri decât era la 30 de ani, iar după 80 de ani va scădea în înălţime şi mai mult. Motivul, cartilagiile care leagă vertebrele se comprimă, musculatura se lăsă, fapt care duce efectiv la scăderea în înălţime care este mai accentuată la persoanele care au oase subţiri.

“Cresc” urechile

Cartilagiul din interiorul urechilor continuă să crească, motiv pentru care, odată ce înaintezi în vârstă, această trăsătură a feţei chiar devine mai evidentă. Nasul, în schimb, nu se măreşte. Cel mult, există impresia că nasul este mai mare din cauza slăbirii ţesutului conectiv de la nivelul feţei.

Nimeni nu scapă de riduri

Nu există femeie fără riduri la vârsta de 40 de ani. Dacă nu are riduri, înseamnă că şi-a cosmetizat faţa apelând la tratamente specializate precum injecţii cu botox sau alte “artificii”. Atât bărbaţii, cât şi femeile dezvoltă riduri la nivelul feţei. Motivul? Pielea începe să îmbătrânească de la 20 de ani încolo, ritmul îmbătrânirii celulare fiind dat de stilul de viaţă al omului. Spre exemplu, femeile care fumează, nu dorm suficient şi obişnuiesc să-şi expună tenul la soare pentru a se bronza vor avea, întotdeauna, mai multe riduri decât femeile care nu fumează, care dorm 8 ore pe noapte şi care folosesc cremă cu SFP 50 pentru ten.

Creşte părul nedorit

Atât bărbaţii, cât şi femeile suferă de pilozitate excesivă la bătrâneţe. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, apar fire de păr acolo unde nu ne dorim. Spre exemplu în ureche sau mustaţa la femei. Totodată, se alungesc vizibil firele de păr din nas.

Oamenii în vârstă sunt mai optimişti decât tinerii

Un mare avantaj al bătrâneţii este optimismul sau modul în care privesc viaţa persoanele trecute de a doua vârstă. Ştiinţific este dovedit că tinerii sunt mai pesimişti decât bătrânii, făcându-şi mult mai multe griji şi stresându-se mult mai mult. Însă, într-adevăr, optimismul şi calmul bătrânilor sunt date de experienţă de viaţă. Până una alta, şi ei au fost tineri şi s-au stresat inutil la un moment dat.

Sursa: doctorulzilei.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here