Îmbătrânim diferit. Inimile bărbaților și ale femeilor suportă altfel trecerea anilor

0
265

inimaInimile bărbaţilor şi femeilor îmbătrânesc diferit, potrivit unui studiu publicat în revista americana Radiology. Studiul nu explică cauzele acestor variații, dar ar putea să conducă la o interpretare diferenţiată, în funcţie de sex, a problemelor cardiovasculare.

Cercetarea a constat în analiza RMN (imagistica prin rezonanță magnetică) a inimilor îmbătrânite a circa 3.000 de adulți cu vârste cuprinse între 54 de ani și 94 de ani care nu sufereau de nici o maladie cardiacă. Acestea au fost monitorizate timp de zece ani și, la sfârșitul acestei perioade, cercetătorii au făcut un nou RMN pentru a obține imagini ale inimii în format 3D, relatează Agerpres.

Maladii identice, cauze diferite

“Rezultatele noastre sunt o demonstrație vie a ideii că maladiile cardiace ar putea avea cauze diferite la bărbați și femei, ceea ce ar necesita un tratament adecvat”, a spus dr. Joao Lima, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, autorul principal al lucrării.

La ambele sexe, ventriculul stâng, care este umplut cu sânge oxigenat înainte de a-l împinge spre corp, scade cu vârsta. Prin urmare, exista mai puțin sânge oxigenat în inimă spre a fi returnat înspre corp.

Diferențe și similitudini

Studiul relevă faptul că, la bărbați, mușchii din jurul cavității cardiace cresc și se adâncesc odată cu vârsta, în timp ce la femei au tendința să se reducă.

Îngroșarea mușchiului și reducerea volumului ventriculului stâng crește riscul de insuficiență cardiacă. Dar aceste observații sugerează că această boală se poate dezvolta diferit la bărbați și la femei, cred cercetătorii.

Medicație diferențiată

Pentru a reduce acest risc, cardiologii prescriu medicamente care tind să reducă grosimea mușchiului inimii și să sporească capacitatea sa.

Dar acest studiu, care arată că la femei mușchiul cardiac se reduce, sugerează că defectele de funcționare a inimii nu au aceleași origini la ambele sexe și nu pot beneficia de același tratament.

Insuficiența cardiacă afectează peste cinci milioane de americani și duce la o slăbire progresivă a mușchiului inimii și a capacității sale de a pompa sângele.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here