Îmbătrânirea oculară – Senescența

0
180

Îmbătrânirea oculară – Senescența

Senescența este un proces fiziologic complex, programat genetic, care acționează asupra întregului organism (celule, țesuturi, organe).

Principalele entități oculare în patogeneza cărora intră modificări de tip degenerativ sunt: presbiopia, cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV), glaucomul primitiv cu unghi deschis (GPUD).

Presbiopia

Presbiopia este o tulburare a vederii de aproape care apare după vârsta de 40 ani datorită scăderii fiziologice a amplitudinii acomodației. Altfel spus, pacientul remarcă dificultăți la citit şi are tendința de a îndepărta suprafața de lectură. Necorectată, presbiopia se manifestă prin oboseală şi înțepături oculare, cefalee, congestie conjunctivală. „Tratamentul ” constă în prescrierea ochelarilor şi se face individualizat în funcție de refracția oculară preexistentă, vârsta si confortul vizual al pacientului.

Cataracta

Cataracta apare ca urmare a opacifierii cristalinului (lentila intraoculară) şi are ca rezultat împiedicarea intrării luminii şi formarea imaginii pe retină. Pacientul remarcă încețoșarea vederii, scăderea sensibilității la contrast, estomparea culorilor, diplopie monoculară. În stadiile avansate acuitatea vizuală este foarte scăzută şi împiedică efectuarea activităților curente.

Citiți și Cinci trucuri ca să îți protejezi ochii dacă lucrezi mult timp la calculator.

Tratamentul este chirurgical şi constă în îndepărtarea cristalinului cataractat si înlocuirea cu un cristalin artificial perfect transparent. Tehnicile moderne permit o vindecare anatomică rapidă şi o recuperare vizuală spectaculoasă (dacă operația se face în timp util şi nu există patologie oculară asociată).

Degenerescența maculară

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o afecțiune care interesează macula (centrul retinei). Macula este zona responsabilă pentru vederea detaliilor si a culorilor. În stadiile precoce apar mici depozite de grăsimi şi detritușuri care în timp se măresc şi confluează acoperind întreaga zonă centrală a fundului de ochi. Evoluția poate fi spre atrofia celulelor fotoreceptoare (DMLV atrofică) sau spre apariția unor leziuni neovasculare (DMLV exsudativă).

Citiți și Ochi obosiți – remedii naturale.

Această afecțiune oculară este nedureroasă şi asimptomatică în stadiile inițiale ceea ce face ca mulți pacienți să fie diagnosticați în stadiile avansate ale bolii când acuitatea vizuală este foarte scăzută iar tratamentul mai puțin eficient. Dintre strategiile terapeutice enumerăm: consumul de fructe şi legume, stoparea fumatului, reducerea colesterolului, tratamentul medicamentos (oral, injectabil).

Glaucomul primitiv cu unghi deschis – o afecțiune oculară serioasă

Glaucomul primitiv cu unghi deschis (GPUD) este o afecțiune neurodegenerativă oculară care constă în distrugerea progresivă a nervului optic. Debutează asimptomatic, nedureros şi evoluează lent progresiv cu alterarea vederii periferice şi conservarea vederii centrale până în stadiile finale ale bolii când se instalează orbirea. Tratamentul este standardizat, individualizat si constă în: administrarea de coliruri antiglaucomatoase, terapie laser, tratament chirurgical, medicație neuroprotectoare.

Diagnosticul tuturor afecțiunilor enumerate este pus de către medicul oftalmolog în urma unui examen specific complet, asociat sau nu de investigații complementare; şi tot medicul oftalmolog este cel care stabilește conduita terapeutică şi frecvența consultațiilor ulterioare.

Scopul acestei succinte prezentări este de a sensibiliza pacienții trecuți de vârsta de 40 ani asupra unor afecțiuni oculare (unele cu potențial de orbire) şi de a le face mai mult decât o recomandare: consultul oftalmologie anual se impune!

Dr. Carmen Toma

Medic primar, specialist oftalmolog, Clinica de oftalmologie Ama Optimex www.amaoptimex.ro

Săptămâna medicală, nr. 177, mai 2014

Jurnal Spiritual

oculară

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here