Înțelesul unor expresii celebre (9)

0
301

vocabularul expresiiSensul unor expresii – Cum ne îmbogățim vocabularul – Suntem siguri că înțelegem ceea ce auzim? – Vorbe mari și autorii lor – Personaje mitologice

Anteu

Anteu era fiul lui Poseidon, zeul mărilor, și al Geei (Gaea), zeița pământului. Era un gigant cu o forță uriașă. Părea de neînvins deoarece ori de câte ori simțea o slăbiciune el atingea pământul și căpăta forțe noi. Hercule a aflat aceasta, l-a desprins pe Anteu de pământ și, ținându-l suspendat în aer, a reușit să-i ia puterile, învingându-l.
Numele său este invocat atunci când cineva pierde contactul cu sursa puterilor sale fizice sau morale. Vorbind despre Napoleon, istoricul francez Thiers spunea că acesta își regăsea forța pentru a lupta când revenea pe pământul natal.

A opta minune

Se știe că din lumea antică s-au păstrat (cel puțin până la un moment dat) câteva construcții considerate minuni. „Minuni” nu în sensul de miracole, ci de realizări excepționale. Ele demonstrau progresul științei și civilizației. Acestea sunt (erau):

  • Marea piramidă de la Gizeh
  • Grădinile suspendate ale Semiramidei din Babilon
  • Templul Artemisei din Efes
  • Mausoleul din Halicarnas
  • Statuia lui Zeus din Olympia
  • Farul din Alexandria
  • Colosul din Rodos

În acest spirit, prin analogie, orice invenție extraordinară, de geniu este numită „a opta minune”. Electricitatea, energia atomică etc. au fost numite pe rând, pe măsura descoperirii lor, „a opta minune”. A intrat în vocabularul nostru și cu sens ironic sau peiorativ.

A apărea ca Minerva din capul lui Iupiter – expresie mai rară în vocabularul nostru

Conform legendei, Minerva, zeița înțelepciunii, a meșteșugurilor și a invențiilor, s-a născut din capul lui Iupiter. Expresia se folosește când vrem să arătăm că un lucru a fost ceva desăvârșit încă de la început.

Apres moi, le deluge
(fr. „După mine, potopul!”)

Expresia este atribuită marchizei de Pompadour, favorita regelui Ludovic al XV-lea. Suveranul francez a trăit chiar după aceste cuvinte, însușindu-le ca o concepție de viață, ca o linie de conduită. El a dus o viață de huzur, fără să-i pese de ceea ce se va întâmpla cu țara după ce el nu va mai fi.
Prin generalizare, expresia definește orice egoist, care trăiește numai pentru plăcerea proprie. Lion Feuchtwanger contrazice proveniența acestor vorbe în „Vulpile în vie”. El spune că, de fapt, ele aparțin unui autor grec mai obscur și au fost făcute celebre de Cicero și Seneca.

A priori
(lat. „Din cele precedente”, „Din ceea ce este cunoscut dinainte”)

Apriorismul este o concepție filosofică raționalistă, inițiată de Immanuel Kant. Ea arată caracterul independent de experiență al cunoașterii esenței. Când cineva spune că știe despre un lucru fără să-l fi trăit sau experimentat, poate afirma că îl cunoaște apriori. Derivatul este „aprioric”. Cuvântul a intrat în vocabularul multor scriitori, în special eseiști și romancieri.

Sursă bibliografică: „Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre”, Editura științifică, 1969

Te invit să citești și Înțelesul unor expresii celebre (8).

Mihaela Mușetescu