Îmbrăcămintea elegantă ne modifică gândirea

Vestimentația și starea de spirit

0
212
Vestimentația
Vestimentația

Vestimentația și starea de spirit

Vestimentația la locul de muncă este esențială. Se spune că de cele mai multe ori, vestimentația are un rol important la locul de muncă, multe companii având propriul cod de îmbrăcăminte. Printre dezideratele unei imagini impecabile la serviciu se numără și abilitatea de a fi bun în ceea ce faci. Sau a acorda o atenție sporită ținutei îngrijite, care inspiră încredere.

Îmbrăcămintea elegantă purtată la locul de muncă poate să modifice modul de funcţionare al creierului, potrivit unui studiu informează huffingtonpost.com.

Codul vestimentar la birou

În prezent, în multe birouri moderne, în special în companiile creative, codul vestimentar este unul permisiv. De pildă, jeanşii şi tricourile sunt adeseori considerate o ţinută mult mai potrivită în aceste birouri. Decât clasicele costume masculine sau rochiile şi pantofii cu toc înalt.

Autorii unui nou studiu publicat în Social Psychological & Personality Science reliefează un surprinzător avantaj oferit de îmbrăcămintea elegantă purtată la locul de muncă. Și anume: o vestimentația elegantă modifică felul în care gândeşte persoana respectivă. O ajută să se concentreze pe imaginea de ansamblu, afirmă autorii acestui studiu.

Vestimentația și impactul asupra psihicului

Îmbrăcămintea are un impact semnificativ asupra tipurilor de procese cognitive. Cu cât ţinuta este mai formală, cu atât procesul cognitiv al persoanei în cauză devine mai abstract”. Aceasta o spun   cercetătorii de la Universitatea Columbia şi Universitatea de Stat California din Northridge.

Câțiva oameni de știință americani au elaborat un experiment. Au utilizat  tineri de ambele sexe. Aceștia au fost rugați să completeze o serie de chestionare, concepute pentru a determina tipurile de procese cognitive din acel moment.

Formalismul și vestimentația la locul de muncă

Înainte de acel test, voluntarii au fost invitaţi să îşi aprecieze propriul grad de formalism prin prisma ţinutelor lor vestimentare. În alte teste, voluntarii au fost rugaţi să poarte “haine care pot fi purtate la cursuri”. Și “haine care pot fi purtate la interviurile de angajare”.

Potrivit Mediafax, pe parcursul unei serii de experimente, voluntarii care au purtat ţinute formale au prezentat o gândire mai cuprinzătoare, holistică.

Vestimentația formală te face să ai o gândire mai abstractă

“Îmbrăcămintea formală i-a făcut pe oameni să se simtă mai puternici. Iar acest fapt i-a făcut să fie mai dispuşi să adopte o gândire abstractă, la un nivel superior”, a precizat coordonatorul studiului, Michael Slepian.

Potrivit acestuia, “costumul clasic reprezintă un simbol al puterii”.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here