Leagănul copilăriei: ”Sarea în bucate” – Video

0
337

Împăratul si sarea in bucateA fost o dată un împărat, care avea trei fete pe care le iubea foarte mult. Mai ales de când i-a murit soţia, împăratul se ocupa mult de educaţia fetelor şi le îndeplinea orice dorinţă.

Le-a cumpărat fetelor cele mai frumoase rochii, cele mai scumpe bijuterii şi cele mai minunate cărţi. La rândul lor fetele îl îndrăgeau nespus pe tatăl lor.

Într-o zi împăratul a întrebat-o pe fata cea mare, cât de mult îl iubeşte.

 – Te iubesc ca mierea, răspunse fata.

Tatăl a fost mulțumit de răspuns şi a întrebat-o şi pe fata cea mijlocie.

 – Eu te iubesc ca zahărul, răspunse aceasta.

Împăratul era de-a dreptul înduioşat de atâta iubire.

Atunci a întrebat-o pe fata cea mică:

 – Și tu fetiţo, cât de mult mă iubeşti?

 – Eu te iubesc ca sarea în bucate, tată, răspunse mezina.

Sarea în bucate – Video

Surorile ei au început să râdă de ea şi împăratul s-a înfuriat.

 – Ce fel de răspuns este acesta. Să pleci din casa mea!

Fata nu a fost lăsată să dea nici o explicaţie şi a fost alungată.

Surorile şi-au bătut joc de prostia ei şi s-au bucurat că pleacă, fiindcă tot nu prea o aveau la inimă. Mezina s-a îmbrăcat în nişte haine simple şi a plecat mâhnită, cu lacrimi în ochi.

După o cale lungă a ajuns la palatul unui alt împărat şi s-a angajat servitoare. Era atât de harnică şi de pricepută, încât toată lumea a ajuns să o îndrăgească. Ştia să pregătească bucate alese şi făcea curăţenie lună. Împărăteasa a auzit de servitoarea cea isteaţă şi a chemat-o la dânsa. După ce au vorbit ele puţin, au devenit nedespărţite. Fata nu mai trebuia să muncească la bucătărie, stătea numai cu împărăteasa, brodând sau pictând şi tot ceea ce făcea era neasemuit de frumos.

Împăratul a trebuit să plece la război, luându-l cu el şi pe fiul său.

Prinţul a fost rănit, iar împăratul şi împărăteasa erau foarte necăjiţi. Împărăteasa nu s-a mişcat zi şi noapte de lângă patul bolnavului, iar fata de împărat stătea şi ea cu dânşii. L-a îngrijit foarte bine pe băiat, simpla atingere a mâinii sale delicate alina orice durere.

Când s-a înzdrăvenit, prinţul a mers la împărăteasă şi i-a spus că vrea să se însoare.

Împărăteasa s-a bucurat şi l-a întrebat dacă vrea să se însoare cu cineva anume. Prinţul i-a spus că vrea să se însoare cu servitoarea care l-a îngrijit când era bolnav, că altă fată mai frumoasă şi mai cuminte nu cunoaşte. Împărăteasa la început nu a fost de acord, vrând pentru fiul său o mireasă de sânge nobil, dar până la urmă prinţul a convins-o. Împreună nu le-a fost greu să-l convingă şi pe împărat şi au şi fixat data nunţii.

Tânăra mireasă i-a rugat pe viitorii socri să-l invite şi pe un anume împărat, dar nu a mărturisit că acesta este tatăl ei. A venit şi ziua mult aşteptată a cununiei.

Fata a pregătit separat bucăţile pentru tatăl său şi a dat poruncă unui slujitor să i le ducă personal şi nu cumva să ajungă din greşeală la vreun alt oaspete.

Împăratul de cum a sosit s-a tot uitat la frumoasa mireasă şi i se strângea inima gândindu-se ce mult seamănă cu fata lui, pe care nu a mai văzut-o de foarte mult timp.

Sarea in bucate…

Când au apărut pe masă bucatele îmbietoare toţi mâncau cu poftă, numai împăratul, tatăl fetei înghiţea cu greu câte ceva ce i se păru rău şi fără nici un gust. A întrebat în dreapta şi în stânga, dacă e bună mâncarea şi toţi au răspuns că sunt cele mai delicioase bucate pe care le-au gustat vreodată. A luat şi el de la vecini un pic cu furculiţa şi s-a convins că într-adevăr erau foarte bune.

Până la urmă nu a mai putut răbda şi s-a ridicat în picioare, acuzându-l pe împăratul gazdă că îşi bate joc de dânsul. Acesta a chemat bucătării, ca să-I pedepsească pe cel care a făcut pozna, atunci mireasa a recunoscut că ea a gătit pentru tatăl său doar cu miere şi zahăr şi chiar şi în solniţă a turnat zahărul praf, susţinând că împăratul preferă mierea şi zahărul în locul sării.

Tatăl şi-a recunoscut greşeala şi a îmbrăţişat-o cu drag pe fată pe care a crezut-o pierdută. Iar celălalt împărat s-a bucurat ce noră vrednică şi deşteaptă are, şi mai e şi fiică de împărat pe deasupra.

de Petre Ispirescu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here