Împletituri din papură, o veche tradiţie readusă la viaţă la Letea, Delta Dunării

0
143

Împletituri din papurăÎn cursul săptămânii trecute, a fost organizat în satul Letea din Delta Dunării, un curs de împletit papură, cursul fiind organizat de Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta”. Timp de trei zile, 25 de femei din cea mai izolată comunitate din Delta Dunării au învățat să faca împletituri din papură. Aceasta este cea mai veche îndeletnicire tradițională a localnicilor.

„Activitatea face parte din proiectul <<Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător>>, al cărui obiectiv general este integrarea socială și pe piața muncii a grupurilor vulnerabile prin susținerea dezvoltării structurilor economiei sociale. Cu acest scop au fost înființate opt structuri ale economiei sociale, în patru regiuni distincte ale țării: Sud-Est, Nord-Est, București-Ilfov și Sud Muntenia.

Întreprinderea socială de la Letea, comuna C.A Rosetti, Tulcea se va ocupa de gestionarea și valorificarea deșeurilor vegetale, stuf şi papură, și a deșeurilor de ambalaje. Deșeurile naturale reprezintă materia primă. Ele vor sta la baza revigorării unor meștesuguri tradiționale din Delta Dunării; vor fi realizate acoperișuri din stuf, peleți de stuf și împletituri din papură. Stuful este un material izolator foarte bun, păstrează căldură în timpul iernii și răcoarea pe timpul verii. Este un material ușor și fiabil. El poate rezista și 50 de ani dacă este îngrijit corespunzător”, a declarat Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Delta”.

Potrivit aceleaşi surse, întreprinderea socială Letea va oferi locuri de muncă pentru 20 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile socio-economic. Este vorba de cele care fac parte din comunitățile izolate. Izolat în mijlocul Deltei, Letea este cel mai bine conservat sat tradițional. Acesta este reprezentativ pentru patrimoniul cultural, iar întreprinderea socială este o oportunitate pentru locuitorii satului.

Activitatea face parte din proiectul „Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător”. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Progra­mul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Sursa: obiectivtulcea.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here