Cum, când, și de ce împodobim bradul?

0
300
împodobirea braduțuluiMai sunt doar două zile până la Crăciun…

Fiecare suflare omenească se întreabă cum și când să purceadă la împodobirea brăduțului, astfel încât acesta să fie identic cu cel văzut de noi în ziare, reviste ori filme.

În rândurile de mai jos, o să aflăm răspunsul și la această întrebare. Intâi de toate vom încerca să clarificăm puțin semnificația brăduțului de Crăciun.

Pentru mulți dintre noi apropierea Sărbătorii Nașterei Domnului înseamnă pregătiri intense.

Printre acestea se numără și împodobirea brăduțului, devenit în timp un simbol al acestei Binecuvântate Sărbători.

Considerată una dintre cele mai frumoase tradiții din lume, împodobirea bradului se pare că este un obicei provenit de la triburile germanice, încă din cele mai vechi timpuri. Atunci ˶podoabele˝ erau mult mai simple în comparație cu ceea ce se găsește în momentul actual în comerț.

Potrivit http://www.traditii.ro, împodobirea bradului și a propriului cămin  este ˶o tradiție, un obicei preluat pe la jumătatea mileniului trecut de la triburile germanice, bradul simbolizând prin forma sa triunghiulară Sfânta Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit semnificând cunoaşterea şi bogăţia,asemeni pomului sacru din Grădina Edenului, în care se găseau merele-fructele cunoaşterii.˝

Nu mulți dintre noi știu că acest cult al brăduțului de Sărbători provine de la daci. Acestia ofereau însă o semnificație aparte: brăduțul era un copac ritual sacrificat la nunta ori la moartea cuiva. Acest obicei care se mai păstrează și în prezent în unele regiuni din Oltenia și sudul Banatului.

Aflăm iată că tradiția împodobirii brăduțului datează de demult.

Odată cu trecerea efemeră a timpului constatăm că obiectele decorative au evoluat în funcție de tendințe, preferințe și gusturi.

Ne mai întrebăm de asemenea când exact se împotrivește bradul de Crăciun și aflăm că potrivit http://www.realitatea.net, ˶decorarea bradului este una dintre cele mai iubite tradiții din sezonul rece, însă puține persoane respectă data la care ar trebui făcut acest obicei; oamenii își aleg momentul potrivit în funcție de timpul lor liber și dacă apare vreo ocazie specială în familie.˝

Conform tradițiilor cele mai îndepărtate, brăduțul se împodobește în  Ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie.

Atunci, oamenii își alegeau cel mai frumos pom de Crăciun. Il omagiau cu cele mai interesante decorațiuni pe care le aveau în casă. Din el nu ar trebui să lipsească steaua sau îngerul din vârf, având în vedere că aceste elemente simbolizează îngerii și steaua de la Betleem.

Pași simpli de împodobire a braduțului de Crăciun

Pentru a obține cel mai frumos pom de Crăciun este recomnadat să ținem cont de câteva sfaturi, după cum urmează: fixarea lui în suport și  amenajarea instalației luminoase.

Se poate începe procesul de împodobire de la baza sa. Se va avea în atenție ca fiecare ramură să fie acoperită de beteală; apoi se înconjoară bradul cu instalația într-un mod armonios; se aleg modele de instalație ce nu încarcă prea tare bradul, ci oferă o notă definitorie pomului.

Se adaugă apoi beteala, dar se recomnadă a se avea foarte mare grijă la exagerări.

Conform portalului http://www.realitatea.net ˶se poate începe decorarea din partea de sus a bradului; se adaugă mai multe obiecte de acest tip pe masură ce se ajunge la ramurile de jos, unde copacul este mai bogat. De la beteala clasică pana la cea mai pretențioasă, există o mulțime de modele cu care poti să jonglezi atunci cand împodobești bradul. Lasă-le să atârne firesc pe ramurile lui și cu siguranță vei obține rezultatul dorit˝.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here