În aceasta luna, în ziua a unsprezecea, pomenirea Sfântului Apostol Filip, unul din cei sapte diaconi

0
87

filipAcesta era din Cezareea Palestinei şi luându-şi femeie a născut patru fete proorocite. De acesta pomeneşte dumnezeiescul Luca evanghelistul la Faptele Apostolilor. A fost făcut şi diacon de către apostoli la lucrarea sfinţilor, împreuna cu Ştefan şi cu ceilalţi. Acesta a luminat Samaria şi a botezat pe Simon vrăjitorul, care se făţărnicea; şi răpit fiind de îngeri a aflat pe etiopianul famen, pe care învăţându-l l-a botezat. După aceea fiind adus de înger la cetatea Azot a luminat-o şi pe aceasta cu cuvântul său. Apoi a mers la Tralia cea din Asia, în care făcând minuni şi zidind biserica, s-a mutat către Domnul.

Tot în această zi, Sfintele Muceniţe Zinaida şi Filonila, surorile

Acestea au fost din Tarsul Ciliciei, rudenii lui Pavel apostolul şi părăsindu-şi patria şi lepădându-se de averea lor şi prefăcându-se că umblă cu meşteşugul doctoricesc, iar după adevăr plineau lucrul apostolesc. Au venit şi în cetatea Dimitriadei şi intrând într-o peşteră, petreceau acolo viaţa lor; în care loc Zinaida tămăduind boli şi slăbiciuni s-a mutat către Domnul. Iar Filonila dându-se pe sine la îndelungate postiri şi privegheri cu rugăciunea făcea multe minuni. Şi cu slujba slujind firii, s-a dus din viaţa aceasta vremelnică.

Tot în această zi, Preacuviosul Părintele nostru şi mărturisitorul Teofan, fratele Sfântului Teodor Scrisul.

Aceştia fiind din părinţi cucernici, care locuiau în Palestina şi aveau grijă iubirii de oaspeţi, prin sârguinţă părinţilor lor au învăţat toată filozofia cea sfântă şi cea elinească şi s-au călugărit, apoi au fost hirotoniţi preoţi. Pe atunci tulburându-se păgânul Teofil împotriva icoanelor şi oprindu-le de la închinare, au fost trimişi aceşti preaînţelepţi de către cel ce era atunci patriarh de Ierusalim, către acel hulitor de Hristos împărat pentru pricina aceasta; înaintea căruia stând de faţă şi mustrându-l ca pe un luptător împotriva lui Dumnezeu au fost închişi în temniţă amândoi multă vreme. După aceea spurcatul chemând pe fercitul Teodor la el din temniţă şi bătându-l rău şi înfierându-i obrazul cu stihuri iambicesti l-a trimis iarăşi la temniţă. Iar pe Sfântul Teofan, pătimind şi el asemenea, l-a trimis în Tesalonic la închisoare. După moartea păgânului Teofil, fiind chemat de la închisoare de Mihail şi Teodora, binecredincioşii împăraţi, a fost făcut mitropolit Bisericii din Niceea de patriarhul Metodie, care a risipit erezia luptei împotriva icoanelor; şi ocârmuind Biserica şi turma să precum iubeşte Dumnezeu, a trecut din viaţa aceasta.

Tot în această zi, pomenirea sfinţilor patriarhi ai Constantinopolului: Nectarie, Arsachie şi Sisinie.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Sursa: noutati-ortodoxe.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here