În căutarea civilizațiilor extraterestre: SETI extinde prospecţiunile la încă 20.000 de sisteme solare

0
184

69567_ilustrasi_planet_e_663_382Search for Extraterrestrial Intelligence, pe scut SETI, a transmis că extinde căutarea extratereştrilor pentru încă 20.000 de sisteme solare.

Într-un anunț făcut în 30 martie 2016, cercetătorii americani au precizat că au luat decizia de a prospecta semnale radio provenind de la stele pitice roşii. Aceste stele sunt mai mici decât Soarele nostru, dar și cu miliarde de ani mai bătrâne.

“Sistemele solare mai vechi au avut mai mult timp pentru a produce specii inteligente”, a explicat astronomul Seth Shostak, potrivit publicației belgiene La Libre.

Astfel, timp de doi ani, vor fi analizate cele mai apropiate 20.000 de sisteme solare dintre cele care în care gravitează în jur de 70.000 de stele pitice roşii.

“Vom examina sistemele solare pe frecvenţe cuprinse între 1 şi 10GHz. Este rezonabil să credem că nişte extratereştri care încearcă să ne atragă atenţia ar putea emite semnale pe asemenea frecvenţe speciale”, a explicat Gerry Harp, cercetător la SETI.

Până de curând stelele pitice roşii au fost ignorate de cercetătorii axați pe căutarea vieții extraterestre din Univers, deoarece se credea că orice planetă care s-ar fi aflat pe orbita lor ar fi ar avea o parte în permanenţă expusă la o temperatură extrem de ridicată, iar o alta ar fi  fost întodeauna întunecată și cu temperaturi foarte scăzute.

Recent însă oamenii de știință au descoperit că difuzarea căldurii în partea neexpusă a planetelor este posibilă, iar viaţa ar putea exista pe aproape toată suprafaţa unui corp ceresc ce gravitează în jurul unei pitice roșii.

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here