În smerenie și în ascultare, Iisus să-ți fie pildă

0
239

iisus_hristos_a_inviatFiule, cine caută să fugă de supunere, fuge de harul lui Dumnezeu. Și cine caută să aibă ceva în stăpânire ceva aparte, pierde ce este al tuturor. Cine n-ascultă de bunăvoie și din încredințare de mai marele său, arată cu aceasta că trupul lui n-ascultă încă de duhul lui, ci adeseori cârtește și se răzvrătește.

Învață deci a te supune mai marelui tău fără împotrivire, dacă vrei să subjugi fireata. Vrășmașul din afară va fi mai ușor biruit, dacă în inima ta nu va fi neorânduială. Cel mai rău și mai supărăcios vrăjmaș al tău ești tu însuți, adică firea ta pământească (carnea), care se împotrivește Duhului. Trebuie deci să te disprețuiești pe tine însuți, dacă vrei ca duhul să stăpânească asupra firii tale pământești (carnea). Pentru că ții la tine însuți și te iubești pe tine însuți, de aceea te cutremuri la gândul de ate supune voiei altora.

Dar ce lucru mare este dacă tu, praf și nimica ce ești, te vei supune omului pentru Dumnezeu, când Eu, Cel Atotputernic, Cel Prea-Înalt, care am făcut toate din nimic, m-am supus omului pentru tine? M-am Făcut cel mai smerit, cel mai mic, pentru ca să te învăț pe tine ca, prin smerenia Mea, să înfrângi mândria ta. Învață deci a fi ascultător tu, care nu ești decât pământ și cenușă. Învață să fii smerit față de oricine. Învață a-ți înfrânge voia și afi supus.

Aprinde-te de mânie împotriva ta însuți și nu lăsa ca mândria să prindă rădăcină în tine, ci fă-te atât de mititel, pleacă-te atât de jos, încât toată lumea să te calce în picioare, cum calcă noroiul pe drum. De ce ai să te plângi, tu care nu ești nimic? Ce ai să răspunzi celor ce te înfruntă, tu care de atâtea ori ai păcătuit împotriva lui Dumnezeu și te-ai făcut vinovat de chinurile iadului? Dar iată că ochiul lui Dumnezeu a privit cu îndurare spre tine, căci sufletul tău este scump înaintea Lui. Lui i-a fost milă de tine și te-a iertat, ca să cunoști dragostea Lui și, drept recunoștință, să arăți și tu smerenie și supunere față de oameni și să poți purta cu răbdare dispreț din partea lor.

„Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipografia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here