În viață totul este milostivire

0
99

milostivireDați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu. (I Tesaloniceni 5, 18)

Ce-ar putea să ne ușureze și să ne înalțe sufletul, să ne risipească descurajarea și îndoielile? Ce-ar putea să ne îmbăbăteze pe calea vieții? Recunoștința, adică mulțumirea adusă lui Dumnezeu în mod conștient, viu, din inimă, pentru tot ce ni se întâmplă.

Un oarecare credincios cădea adesea în descurajare, și prin aceasta nu împlinea voia lui Dumnezeu despre care vorbește Sfântul Apostol Pavel. Cineva l-a sfătuit să-și însemneze într-un caiet toate milostivirile trimise de Dumnezeu. După ce au trecut câteva luni, caietul era plin. Milele dumnezeiești, pe care altfel le dăm repede uitării, erau însemnate pe hârtie și în inimă, însă descurajarea tot mai cuprindea când și când sufletul omului cu pricina. „Îmi era de ajuns atunci, spunea el, să mă uit în caiet, să mă afund din nou în dragostea de care a dat dovadă Dumnezeu față de mine, ca într-o clipă să se risipească toți norii: un val cald de bucurie și de nădejde îmi umplea inima, și nu mai voiam decât să-I mulțumesc lui Dumnezeu și să Îl laud la nesfârșit.”

Da, nu tot ce ne trimite Dumnezeu pare milostivire: unele lucruri ni se par poveri cu neputință de îndurat, și atunci mulțumirea e înlocuită de văicăreli.

Înțelege, suflete credincios, că absolut tot ce se întâmplă în viața ta este o milă dumnezeiască, oricare ar fi vălul sub care se ascunde ea. Credința ta să ridice vălul, și vei descoperi mila, și ea va pătrunde în tine. Așa a fost cu regele Iezechia atunci când, amintindu-și încercarea prin care trecuse, zicea așa: Iată, spre bine mi-a fost mie amărăciunea cea mare… și noi, în toate zilele vieții noastre… vom cânta cântări în casa Domnului, fiindcă în toate acestea este viața duhului meu (Isaia 38, 17, 20). Orice necaz, orice strâmtorare și orice osteneală ne sunt timise pentru a întări viața duhului nostru, care învață să mulțumească pentru toate lucrurile ce ne-au făcut să plângem, fiindcă tot ele ne-au învățat să lăudăm pe Dumnezeu.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here