Ziua Înălțării Sfintei Cruci – 14 septembrie – Cea mai importantă dintre sărbătorile credincioșilor ortodocși

0
154

Înălțarea Sfintei CruciLa data de 14 septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul împărătesc al Înălțării Sfintei Cruci a Domnului, cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile credincioșilor ortodocși.

Istoricul sărbătorii și importanța Înălțării Sfintei Cruci

Potrivit mărturiilor unor cronici ale acelor timpuri, la data de 14 septembrie sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite legate de lemnul Sfintei Cruci: Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos şi Sfinţirea bisericii Sfântului Mormânt, construită deasupra mormântului Domnului de către împăratul Constantin cel Mare.

Înălţarea solemnă a Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus pe Muntele Golgota de către episcopul Macarie al Ierusalimului a avut loc în ziua de 14 septembrie în anul 335. La acest eveniment solemn, documentele vremii precizează că au participat numeroşi episcopi şi foarte mulţi credincioşi. Episcopul Macarie a dorit ca toţi cei prezenţi la eveniment să vadă Cinstita Cruce.

Totodată, Ziua Crucii este în legătură cu un moment semnificativ din viața Sfinților Împărați Constantin și Elena. La Roma, împăratul Constantin trebuia să se lupte cu Maxențiu, un persecutor al creștinilor (307-312). Mai mult, acesta avea o oaste numeroasă, recunoscută în imperiu pentru vitejia ei. Istoricii spun că, în ajunul luptei, împăratului Constantin i s-a arătat pe cer, în plină zi, o cruce formată din stele strălucitoare, însoțită de inscripția: „Prin acest semn vei învinge!”

Noaptea, împăratul L-a visat pe Iisus purtând o cruce asemănătoare cu cea văzută pe cer, în plină zi. Atunci, împăratul Constantin a făcut o cruce mare din aur, pe care a aplicat-o pe steagul cu care a pornit în lupta cu Maxenţiu. Şi a învins! Cei mai mulţi dintre războinicii lui Maxenţiu au pierit în luptă, iar cei rămaşi în viaţă au fugit. După izbândă, împăratul Constantin a trimis-o pe mama sa, Elena, să descopere crucea pe care a pătimit Mântuitorul Hristos.

Sărbătoarea este cinstită prin post, rugăciune și praznice

La Ierusalim, aproape de Golgota, împărăteasa Elena a descoperit trei cruci identice. Pe una se credea că a fost răstignit Iisus, iar pe cele două se spunea că au fost crucificați doi tâlhari. Împărăteasa era însă mâhnită că nu ştia care este Crucea căutată. Enigma a fost dezlegată de Macarie, Patriarhul Ierusalimului, de atunci, în urma unei minuni. Pentru că în localitate murise o tânără dintr-o familie aristocrată, patriarhul a apropiat fiecare cruce de fata moartă. Tânăra a înviat şi l-a lăudat pe Dumnezeu, când ierarhul a așezat lângă ea crucea pe care a pătimit Iisus. Vestea s-a răspândit în tot ţinutul, iar biserica a devenit neîncăpătoare.

Credincioșii și-au exprimat dorința să vadă cinstita cruce. Patriarhul Macarie a înălțat-o deasupra amvonului în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în anul 335 d.H, în uralele entuziaste ale mulțimii. De atunci, în fiecare an, la 14 septembrie este prăznuită ziua Înălțării Sfintei Cruci.

Referindu-se la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din București ne spune că “Sfânta și Cinstita Cruce are trei semnificații: este obiect sfânt prin ceea ce a reprezentat pentru Iisus Hristos și pentru noi – răscumpărarea noastră pentru a ne elibera din robia păcatului.

Este un simbol de închinăciune, pentru că prin acest semn noi, creștinii, ne identificăm până la marginile pământului, închinându-ne Sfintei Treimi. Reprezintă Calea de urmat. Mântuitorul ne arată că puterea crucii ne ajută să trecem mai ușor peste necazurile vieții de fiecare zi. De aceea, Iisus Hristos ne a spus „Cine vrea să mă urmeze să-și ia crucea și să se lepede de sine”.

Sursa info: click.ro

Vă invităm să citiți mai multe articole la rubrica de Spiritualitate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here