Inamicii din bucătărie

0
85

microbi-in-bucat-mareDintre toate încăperile dintr-o locuinţă, bucătăria este, în general, cea mai supusă proceselor de curăţenie. Spălăm mereu vasele, dezinfectăm, aerisim şi cu toate acestea, studiile arată că în bucătărie îşi găsesc adăpostul cei mai mulţi microbi dintr-o locuinţă. Chiar mai mulţi decât în baie, unde am fi tentaţi să credem că se ascund microbii cei mai periculoşi. Iată, aşadar, topul obiectelor din bucătărie pe care microbii le preferă şi care sunt potenţiale surse de infestare cu diferite bacterii producătoare de diverse boli:

Blenderul

Legume, fructe, iaurt, lapte, suc… punem aproape orice în blender, pentru a prepara mâncăruri gustoase. Însă curăţarea blenderului după orice folosire este destul de dificilă şi oricât de bine l-am spăla, sub lame rămân întotdeauna mici resturi alimentare pe care cu greu le scoatem fără a deveni victime ale unor mici accidente casnice. Şi chiar şi atunci când ne străduim, efortul este în zadar. Statisticile arată că în blender îşi găsesc adăpostul bacterii precum E.Coli şi salmonella.

Care ar fi soluţia? Singura metodă de curăţare completă a blenderului este să îl demontăm după fiecare utilizare şi să spălăm piesă cu piesă, inclusiv şuruburile şi lamele. Fiecare componentă trebuie spălată bine cu detergent de vase, clătită, apoi uscată înainte de a remonta blenderul la loc. Cam multă bătaie de cap, nu-i aşa? Gândiţi-vă la bunătăţile pe care le preparaţi cu ajutorul blenderului, dar şi la posibilele efecte negative pe care le declanşează microbii care se ascund prin locurile greu de curăţat.

Cafetiera

Rezervorul în care se pune apă este un loc preferat al microbilor, pentru că este un mediu umed, perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, fără ca cineva să le deranjeze. Pentru a preveni îmbolnăvirea din cauza lor, o dată pe lună curăţaţi rezervorul umplându-l cu oţet, pe care îl lăsaţi în interior timp de 30 de minute. Lăsaţi apoi să treacă oţetul prin rezervor asemenea apei, pentru a curăţa toate componentele. Clătiţi apoi foarte bine.

Buretele

Este locul preferat al germenilor din bucătărie. Resturi de alimente, orificii minuscule şi umiditate – ingredientele perfecte pentru un adăpost ideal al microbilor. Oricât de des aţi înlocui buretele de bucătărie, microbii tot îşi vor face casă în el. Există însă o soluţie mult mai eficientă pentru a vă debarasa de ei – puneţi buretele bine îmbibat cu apă în cuptorul cu microunde timp de 2 minute, în fiecare seară. Căldura distruge microbii. Şi nu uitaţi să îl schimbaţi o dată la două săptămâni cel puţin.

Spatulele

Le folosim la prepararea mâncărurilor aproape zilnic, fie că este vorba despre omletă, şniţele sau cine ştie ce alte alimente preparate în tigaie. Le spălăm şi le agăţăm frumos în suportul care le este destinat. Uităm însă adesea să insistăm cu buretele mai mult pe partea în care se îmbină mânerul cu spatula propriu zisă. Acesta este unul dintre locurile preferate ale microbilor, la fel ca şi în cazul tigăilor. Soluţia? Cel puţin în cazul spatulelor, este simplă: insistaţi mai mult cu buretele la îmbinare sau, şi mai simplu, alegeţi spatule din plastic, al căror mâner nu este îmbinat, ci turnat dintr-o bucată.

Desfăcătorul de conserve

Deşi este un obiect extrem de util, este şi el un loc excelent pentru microbi. De cele mai multe ori îl scoatem din sertar, îl folosim, îl clătim sub jetul de apă şi îl punem la loc până la următoarea folosire. Problema este că sub mecanismul de tăiere a capacului de conservă, rămân resturi pe care apa nu le îndepărtează. Soluţia? Curăţaţi mecanismul cu o periuţă de dinţi muiata în detergent de vase, apoi clătiţi din abundenţă sau, dacă aveţi maşina de spălat vase, puneţi desfăcătorul la spălat după fiecare folosire.

 Sursa: desprecopii.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here