S-au descoperit încă opt noi planete similare Terrei

0
100

planeteS-au descoperit încă opt noi planete similare Terrei.

O echipă de astronomi din SUA a anunțat descoperirea a opt noi planete într-o zonă unde ar putea exista viață, printre care se află şi două exoplanete foarte asemănătoare Terrei. Descoperirea ridică la 1.000 numărul planetelor descoperite cu ajutorul telescopului Kepler, pus în funcțiune 2009, se arată într-un comunicat al Centrului de Astrofizică Harvard-Smithsonian (CfA), citat miercuri de EFE.

Cele opt planete se află în aşa-numită zonă Goldilocks. Printre cele opt planete, cercetătorii au identificat două exoplanete foarte asemănătoare Terrei. Acestea sunt: Kepler-438b şi Kepler-442b. Ele gravitează în jurul unor stele roşii pitice, mai mici şi mai reci decât Soarele nostru, notează CfA.

Citiți și Ghețurile mișcătoare cu azot și metan de pe Pluto. Ascunde planeta pitică un ocean?

Cum sunt cele două planete asemănătoare Terrei

Planeta Kepler-438b face un tur complet al stelei sale la fiecare 35 de zile. Ea are un diametru cu 12 % mai mare decât al Terrei şi are 70 % probabilitate să fie stâncoasă, potrivit calculelor echipei de astronomi. În schimb, planeta Kepler-442b face un tur complet al stelei sale în 112 zile. Ea este cu circa o treime mai mare decât Pământul şi are o probabilitate de 60 % să fie stâncoasă.

Pentru a se afla într-o zonă cu probabilități înalte să existe viață, o exoplanetă trebuie să primească aproximativ aceeași cantitate de lumină solară ca şi Pământul, astfel încât apa să nu se evapore ori să înghețe, amintește CfA.

În acest sens, oamenii de știință au calculat că în cazul planetei Kepler-442b există o probabilitate de 97 % să se afle într-o zonă în care ar putea exista viață, având în vedere că primește aproape două treimi de lumină solară, ca şi Terra. La rândul ei, Kepler-438b primește în jur de 40 % mai multe radiații solare decât Pământul. Probabilitatea de a se afla într-o zonă în care să existe viață este de 70 %.

Planetele sunt la o distanță mare față de Pământ

Pentru aceste calcule, echipa a adoptat “cele mai ample limite posibile care pot determina în mod plauzibil condiţii adecvate pentru dezvoltarea vieții”, a declarat Guillermo Torres, principalul autor al studiului şi cercetător la CfA, care a prezentat descoperirea în cadrul unei întâlniri la Societatea de Astronomie Americană. Distanța la care se găsesc aceste două planete va face dificilă cercetarea lor în amănunțime. Kepler-438b se află la 470 ani lumină distanță de Pământ, iar Kepler-442b la 1.100 de ani lumină.

“Nu ştim cu siguranţă dacă pe vreuna dintre planete ar putea exista cu adevărat viață. Tot ceea ce putem spune este că sunt candidate promiţătoare” pentru a putea adăposti viață, a subliniat David Kipping, membru al echipei CfA care a luat parte la studiu.

Înainte de această descoperire, cele două planete similare Terrei erau Kepler-186f, la care ajunge 32 % din lumina solară pe care o primeşte planeta noastră, şi Kepler-62f, cu 41 % din căldura primită de Pământ.

Ana Grama

Citiți și Planeta a noua chiar există: Misterul corpului ceresc ce se ascunde în sistemul nostru solar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here