Incaşii. Știați că…

0
2646

1309099574_12În jurul civilizaţiilor precolumbiene s-a creat mereu o aură de mister pentru că informaţiile cunoscute în prezent nasc mereu întrebări la care arheolgi, istorici, şi nu numai, încearcă să răspundă. Din grupul civilizaţiilor precolumbiene, fac parte şi incaşii, alături de mayaşi si azteci.

Incaşii au avut cel mai mare imperiu din Lumea Nouă ( America Precolumbiană ). Acesta s-a născut pe înălţimile Munţilor Anzi, în Peru, în jurul sec. XII e.n.

Ulterior, în sec. XIV-XV incaşii au cucerit o mare parte a teritoriilor vecine, cuprinzând spaţiul de astăzi pe care se află: Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina şi Chile.

Şi-au centralizat puterea pe culmile Anzilor, la Cazco ( aici se afla centrul administrativ, politic şi militar), însă şi-au extins dominaţia până spre Pacific şi bazinul Amazonului.Limba oficială era quechua, dar în imperiu erau vorbite peste 700 de limbi locale. Religia lor era politeistă, iar cel mai venerat zeu era Zeul Soare Inti.

În sec. XVI, ultimul conducător incaş, Túpac Amaru, a fost capturat şi executat, de către spanioli, ducând astfel la sfârşitul Imperiului Incaş şi începutul dominaţiei spaniole.

Este admirabil faptul că deşi nu aveau un limbaj scris şi nu cunoşteau roata şi bronzul, incaşii au realizat lucruri fără seamăn, având în vedere mijloacele cunoscute lor.

Iată, câteva curiozităţi despre incaşi:

  • Templele incaşe au fost construite din granit, prevonit din carierele din regiune, însă rămâne o întrebare fără răspuns încă, cum au ajuns aceste pietre la Machu Picchu, căci eu nu cunoşteau roata.
  • Privit de sus, Machu Picchu, are forma unei păsări.
  • Nu cunoşteau scrisul, dar păstrau datele folosind quipu – o serie de fire înodate şi colorate agăţate pe un alt fir lung.
  • Credeau în reîncarnare.
  • Quinoa era planta sacră a incaşilor.
  • Practicau deformarea cranială şi chirurgia pe creier, executând nişte găuri în craniu pentru eliberarea presiunii cheagurilor de sânge.
  • Foloseau porumbelul la obţinerea unei băuturi alcoolice fermentate numite chicha.
  • Porcul de Guineea era o delicatesă în meniul incaş.
  • Incaşii aveau sute de simboluri pe care le foloseau pentru religie, astrologie şi război, dar cel mai popular simbol este Chakana, cunoscută sub numele de “crucea incaşă”.
  • Războinicii erau supuşi perioadă îndelungată aşa numitului proces de ” spălare a creierului ” pentru a uita complet frica până când deveneau neînfricaţi în faţa oricărui pericol; abia atunci deveneau oficial războinici.

Sursa: books-express.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here