Memoria te ajută mai bine dacă închizi ochii atunci când vrei să îți amintești ceva

0
104

închiderea ochilorOamenii îşi pot aminti mai exact lucruri, dacă ţin ochii închişi. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Surrey, închiderea ochilor creste şansele de acurateţe a memoriei.

Studiul, publicat în revista Legal and Criminological Psychology, a fost efectuat pe 178 de persoane, care au luat parte la două experimente separate, informează BBC, citat de Mediafax.

Cercetătorii au testat abilitatea oamenilor de a-şi aminti detalii din filme care prezentau scenele unor crime fictive. Ei  speră că astfel de studii să ajute martorii să-şi amintească cu mai multă acurateţe detalii.  Atunci când sunt interogaţi de poliţie, ei si-ar putea aminti mai usor. Savanţii mai spun că stabilirea unei relaţii cu persoana care pune întrebările poate ajuta la îmbunătăţirea acurateţii relatărilor din memorie.

Primul experiment a presupus ca voluntarii să urmărească un film în care un electrician intra pe o proprietate privată, executa nişte lucrări şi apoi fura un număr de obiecte.

Subiecţii au fost apoi luaţi la întrebări, fiecare făcând parte dintr-un grup anume. Unor participanţi la experiment li s-au pus întrebări când aveau ochii închişi, iar altora când aveau ochii deschişi. De asemenea, unuia dintre grupuri i s-a pus întrebări după stabilirea unei relaţii prietenoase cu intervievatorul. Alţi voluntari au fost întrebaţi fără a se face vreo încercare de stabilire a unei relaţii interpersonale.

Cei cu ochii inchisi au raspuns corect la toate intrebarile; cei cu ochii deschisi au raspuns la doar 41%.

Persoanele care stabiliseră o oarecare relaţie cu intervievatorul şi aveau ochii închişi pe perioada interogatoriului au răspuns corect la trei sferturi din cele 17 întrebări. Cele care nu stabiliseră o relaţie interpresonală şi aveau ochii deschişi au răspuns corect la doar 41% dintre întrebări.

Studiul a arătat că închiderea ochilor a avut cel mai mare impact legat de amintirea corectă a detaliilor. Sentimentul de confort din timpul intervievării a ajutat.

În cadrul celui de-al doilea experiment, oamenii au fost întrebaţi ce-şi amintesc că au auzit în timpul unei scene care prezenta o crimă. Din nou, închiderea ochilor şi existenţa unui sentiment de confort au ajutat participanţii să îşi amintească mai multe detalii decât ceilalţi subiecţi ai studiului.

Datele noastre şi altele anterioare indică faptul că închiderea ochilor este de ajutor.

Astfel se elimină elemente care ar putea distrage atenţia. De asemenea, ar putea ajuta oamenii să vizualizeze detaliile evenimentului pe care vor să şi-l amintească. Cel de-al doilea experiment sugerează că închiderea ochilor poate ajuta şi la o concentrare asupra informaţiilor de tip audio. Mecanismele pe care le-am identificat ar trebui să se aplice şi altor contexte, cum ar fi detaliile referitoare la o prelegere”, a declarat doctorul Robert Nash, cercetătorul principal al acestui studiu.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here