”Încrederea înflorește în inimile mari”

0
378

incredereLa vârsta copilăriei ne este foarte ușor să legăm prietenii. Odată cu înaintarea în varstă devenim din ce în ce mai suspicioşi şi ajungem la un punct în care ne pierdem încrederea în ceilalţi.

Există persoane care afirmă că nu au încredere în nimeni, ci doar în forţele proprii şi sunt convinse că vor avea parte de tot succesul din lume fară a recurge la ajutorul celorlalţi. Nu spune nimeni că trebuie să ai încredere oarbă în ceilalţi şi să te bazezi pe ei în tot ceea ce faci, însă vor exista şi momente în care vei avea nevoie cu siguranţă de cineva alături care să te ajute să treci peste un anumit obstacol sau pur şi simplu să iţi dea un sfat. Abia atunci vei realiza cât de greşită a fost atitudinea ta la început şi îţi va fi cât se poate de dificil să accepţi că ai nevoie de ajutor.

Cercetările au arătat că există o relaţie semnificativă între lipsa de încredere, ostilitate şi bolile de inimă. Cu cât e mai limitat cercul de încredere a unei persoane, cu atât creşte posibilitatea ca acea persoană să fie mâhnită, iritată, nervoasă şi cinică.

E simplu să spui că nu ai incredere în ceilalti, dar analizând mai bine motivele care te determină să zici asta, vei realiza că poate nici atitudinea ta în momentul respectiv nu a fost tocmai potrivită.

Foarte mlți oameni susţin că nu mai au încredere în ceilalţi pentru că au avut experienţe negative în trecut. Probabil fiecare dintre noi a avut la un moment dat încredere într-o anumită persoană şi a sfârşit prin a fi dezamăgit. Dacă o persoană ne-a înşelat încrederea, nu înseamnă ca toţi oamenii sunt la fel şi vor sfârşi prin a ne dezamăgi. Există şi unii care merită toată încrederea noastră. Gândeste-te că dacă tu eşti dispus să fii o persoană de încredere pentru cineva, aceasta te va răsplati la fel.

Sunt persoane care simt nevoia de protecţie şi apărare. Se ştie că nevoia de securitate este una din trebuinţele care stau la baza împlinirii noastre ca om, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să ne formăm un scut împotriva unor posibile dezămagiri. Trăim într-o societate şi nu se poate să rămânem izolaţi. Uneori este necesar să suferim şi dezamăgiri pentru a ne maturiza şi a învata să alegem persoanele în care putem avea încredere.

Încrederea este necesară

Încrederea stă la baza oricărei relaţii interpersonale. Pentru ca această relaţie să funcţioneze, trebuie să ne asumăm nişte riscuri încă de la început şi să fim pregătiţi să facem faţă unei posibile dezămagiri. De asemenea, trebuie să alegem cu atenţie persoanele în care să avem încredere.

În viaţa de zi cu zi trebuie adesea să lucram în echipă. Acest lucru poate fi realizat cu success doar dacă membrii acelei echipe au încredere unii în ceilalţi şi lucrează împreună.

Încrederea în ceilalţi denotă în primul rând sinceritate şi generozitate din partea noastră.

În momentele de cumpană ale vieţii, simţim nevoia de a avea pe cineva alături, în care să ştim că putem avea încredere şi care este dispus să ne ajute şi sa ofere un sfat sincer.

Și totuși…

Încrederea este o resursă emoţională care porneşte de la un sentiment de valorizare proprie. Când avem încredere în noi şi putem extinde această încredere şi la ceilalţi primind încredere în schimb, aceasta devine liantul care uneşte relaţiile şi asigură un dialog onest. Încrederea depinde în special de contatul emoţional cu cealaltă persoană.

Autorul de cărți educaționale, Stephen Covey, spune că ar trebui să se mărească încrederea de sine înainte ca gradul de încredere al celor din jur să crească. Încrederea în sine depinde de caracter şi competenţă și se caracterizează prin onestitate, respect şi credibilitate. O persoană competentă este cea care îşi face bine treaba pe care spune că o poate face. Covey pune o întrebare interesantă: ”Ai prefera un neurochirurg necinstit dar competent sau un chirurg onest dar incompetent.” De fapt ne dorim şi caracter şi competenţă.

”Încrederea înflorește în inimile mari”, Vasile Alecsandri

Jurnal Spiritual

Cules și prelucrat de Paula D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here