Incredibil! S-a descoperit o pădure subacvatică cu o vechime de 52.000 de ani

0
102

Acoperind mai bine de un kilometru pătrat, în cele mai profunde ape ale Golfului Mexic, scafandri au efectuat una dintre cele mai răsunătoare descoperiri, o pădure subacvatică. Copacii, cât și restul vegetației, sunt atât de bine conservați încât pare de-a dreptul șocant că această pădure are o vârstă de peste 52.000 de ani. Pentru a determina vârsta faunei subacvatice, s-au prelevat numeroase mostre, care au fost analizate ulterior în laborator.

padurea subacvaticaInițial, descoperirea a fost efectuată de pescarii din zonă, care au observat că locul abundă în pește și nu își puteau explica cauza. Întotdeauna au suspectat că ceva straniu se află sub apele golfului, dar niciodată nu avuseseră curaj să se scufunde pentru a clarifica misterul. Secretul a fost bine păstrat până în anul 2012, când pescarii au hotărât să cheme o echipă de scafandri care să elucideze misterul. Astfel, reciful natural a fost descoperit și cercetătorii au devenit brusc interesați de această pădure submarină.

Diverse cercetări au fost efectuate și zona a fost împânzită de curioși. S-a determinat că straturile de sedimente care acoperă pădurea au protejat reciful, creând o zonă protectoare lipsită de orice urmă de oxigen. Aceasta este cauza pentru care pădurea subterană s-a conservat pentru 52.000 de ani.

Conform declarațiilor lui Ben Raines, șeful echipei de scafandri, este vorba despre o pădure de chiparoși și se întinde pe o distanță de aproximativ un kilometru pătrat. Ben Raines a făcut apel la mai mulţi oameni de ştiinţă, printre care dendrologul Grant Harley şi geografa Kristine Delong, care au realizat o serie de analize ştiinţifice în pădurea scufundată. Prin urmare s-a aflat că pădurea are mai mult de 50.000 de ani.

Mai mult, inelele de creştere ale arborilor studiaţi de cercetători ar putea să ofere o serie de informaţii utile despre climatul din Golful Mexic, în urmă cu mii de ani, într-o perioadă în care statul Wisconsin traversa o perioadă glaciară.

Cu toate acestea, zilele pădurii subacvatice sunt numărate, pentru că peștii au început să facă diverse găuri în trunchiurile copacilor. Astfel, în cel mult câţiva ani, pădurea de chiparoși va dispărea complet.

Sursa: efemeride.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here