Îndrumări duhovniceşti

0
99

1907844_717746951631578_5355259990697412409_n– Cum putem să înţelegem taina Sfintei Treimi, trei persoane într-o singură Fiinţă?

– Noi primim aceste adevăruri ca pe o taină mai presus de noi şi le trăim atât cât ne este cu putinţă. Cu vremea, Dum­nezeu poate să ne lumineze tot mai mult, să ne descopere mai mult, însă nici în veşnicie nu vom putea cunoaşte această taină. Şi tainele vor rămânea taine tot­deauna pentru noi. In momentul în care taina nu mai este taină, în momentul în care taina suferă ispitire, atunci nu mai este taină şi religia s-a desfiinţat.

Este păcat dacă nu avem o Biblie în casă?

– Nu s-ar putea zice că e păcat. E foarte bine să o ai şi să o foloseşti, dar numai să o ai aşa, ca pe o carte de bibliotecă, nu-i destul. Dacă ai şi o foloseşti e foarte bine. Eu totdeauna am zis că e foarte bine să citeşti din Noul Testament în fiecare zi, dacă se poate, câte două capitole. Nu s-ar putea zice că cineva care nu are o Biblie în casă nu se mântuieşte, că face păcate. E o chestiune de organizare a vieţii religioase. Să ştiţi că n-am întrebat pe nimeni dacă are sau nu are Biblie în casă.

– Ce rugăciune trebuie să spunem la examen?

– Trebuie să învăţaţi! Vin la mine unii şi-mi zic: „Părinte, să vă rugaţi pentru că am un examen!”. Şi le zic: „Să ştii că examenele nu se iau cu rugăciune, ci se iau cu învăţătură”. Poate cred oamenii că eu nu am credinţă în puterea rugăciunii. Insă nu! Acesta-i adevărul: degeaba vrei să iei examenul, doar prin rugăciunea cuiva, dacă n-ai învăţat nimic. Tu trebuie să înveţi! Te ajută rugăciunea, dar ştiţi cum te ajută? Îţi dă o dispoziţie, nu te blochezi, înţelegi, dar numai după ce ai învăţat. Dacă nu ai învăţat, nu-ti vine nimic în gând, decât că nu ai învăţat.

Rugăciunea, pelerinaj către cer, Părintele Teofil Părăian

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here