– Cum putem să înţelegem taina Sfintei Treimi, trei persoane într-o singură Fiinţă?
– Noi primim aceste adevăruri ca pe o taină mai presus de noi şi le trăim atât cât ne este cu putinţă. Cu vremea, Dumnezeu poate să ne lumineze tot mai mult, să ne descopere mai mult, însă nici în veşnicie nu vom putea cunoaşte această taină. Şi tainele vor rămânea taine totdeauna pentru noi. In momentul în care taina nu mai este taină, în momentul în care taina suferă ispitire, atunci nu mai este taină şi religia s-a desfiinţat.
– Este păcat dacă nu avem o Biblie în casă?
– Nu s-ar putea zice că e păcat. E foarte bine să o ai şi să o foloseşti, dar numai să o ai aşa, ca pe o carte de bibliotecă, nu-i destul. Dacă ai şi o foloseşti e foarte bine. Eu totdeauna am zis că e foarte bine să citeşti din Noul Testament în fiecare zi, dacă se poate, câte două capitole. Nu s-ar putea zice că cineva care nu are o Biblie în casă nu se mântuieşte, că face păcate. E o chestiune de organizare a vieţii religioase. Să ştiţi că n-am întrebat pe nimeni dacă are sau nu are Biblie în casă.
– Ce rugăciune trebuie să spunem la examen?
– Trebuie să învăţaţi! Vin la mine unii şi-mi zic: „Părinte, să vă rugaţi pentru că am un examen!”. Şi le zic: „Să ştii că examenele nu se iau cu rugăciune, ci se iau cu învăţătură”. Poate cred oamenii că eu nu am credinţă în puterea rugăciunii. Insă nu! Acesta-i adevărul: degeaba vrei să iei examenul, doar prin rugăciunea cuiva, dacă n-ai învăţat nimic. Tu trebuie să înveţi! Te ajută rugăciunea, dar ştiţi cum te ajută? Îţi dă o dispoziţie, nu te blochezi, înţelegi, dar numai după ce ai învăţat. Dacă nu ai învăţat, nu-ti vine nimic în gând, decât că nu ai învăţat.
Rugăciunea, pelerinaj către cer, Părintele Teofil Părăian
Jurnal Spiritual