Îndulcitorii și starea de sănătate

0
119

indulcitoriIndustria alimetară  utilizează  serie de substanțe ca alternativă la zahăr pentru o gamă largă de produse alimentare, pe care le consumăm zilnic. Cu toate că studiile efectuate le-au catalogat drept sigure pentru consum, întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă acestea sunt sănătoase.

Dacă există studii care spun că îndulcitorii sunt o alegere mai bună decât zahărul pentru că nu se fac vinovați de apariția cariilor dentare, a diabetului sau a obezității, există și voci care spun că acestea provoacă în timp apariția unor afecțiuni precum cancer, accident cerebral  vascular sau tensiune arterială mare.

Oricum ar fi, această categorie de substanțe nu poate fi eliminată complet din dieta zilnică, deoarece se găsesc în mai toate produsele de la băuturi și deserturi, la pâine și pastă de dinți.

„Îndulcitorii artificiali pot avea efecte pozitive în controlul diabetului și pierderea în greutate”, conform nutritionistului Phyllis Roxland, citat de WebMD.

Aspartamul este, probabil, cel mai cunoscut îndulcitor artificial. Este un acid gras creat din acid aspartic și fenilalanină. În 1996 un studiu a sugerat că apariția tumorilor cerebrale ar putea fi legate de consumul de aspartam. Temerile continuat, și alte tipuri de cancer au început să fie menționate. Aceste îngrijorări au condus la realizarea unei cercetări de mari dimensiuni la care au participat aproape jumătate de milion de oameni. Realizat de National Cancer Institute din SUA și publicat în 2006 studiul nu a constatat o creștere a riscului de cancer la creier, leucemie sau limfom la persoanele care au consumat aspartam, informează BBC News.

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că persoanele care suferă de o anumită afecțiune genetică, fenilcetonurie, caracterizată de incapacitatea organismului de a sintetiza fenilalanina, ar trebui să evite acest îndulcitor.

Mai mult decât atât, aspartamul poate povoca foame și pofta de zahăr și influențează creșterea producției de insulină, care la rândul ei favorizează, printre altele, depunerea de grăsimi în jurul stomacului.

Xylitolul este un tip de carbohidrat făcut din mesteacăn și alti copaci de esență tare, care consumat în cantități mari poate determina retenție de apă și diaree. Cercetările efectuate la nivel mondial au demonstrat că xylitolul ajută la prevenirea cariilor dentare prin neutralizarea aciditatății produse de placia bacteriană.

Există o varietate de fructe și legume conțin în mod natural xilitol, inclusiv prunele, căpșunile și conopida.

Alte categorii de îndulcitori la fel de controversați sunt și sorbitolul, zaharina și sucraloza. Cercetările în domeniu nu au dus la dovezi concrete despre impactul pe termen lung pe care îl au aceștia asupra sănătății umane.

O alternativă mai sănătoasă la îndulcitorii deja cunoscuți este stevia rebaudiana, o plantă de origine sud americană, cu zero calorii și o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare ca a zahărului. De curând apărută și acceptată în Europa, planta este folosită de secole în Paraguay și Brazilia, ca medicament.

Originară din zonele tropicale și subtropicale din America de Sud și Asia, este sursa pentru compușii dulci numiți glicozide derivate din steviol, extrași din frunzele plantei prin înmuiere în apă.

În urma unor studii, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, a concluzionat că  acești compuși nu cauzează cancer, nu sunt toxici și sunt siguri pentru a fi folosiți și de copii și femeile însărcinate.

Când sunt consumate, glicozidele derivate din steviol sunt metabolizate sub formă de steviol, care este absorbit de  organism. Organismul nu stochează glicozidele derivate din steviol care sunt eliminate rapid în fecale și urină.

O cercetare efectuată în anul 2013, pe mai mult de 300.000 de persoane din opt țări europene nu a găsit nici o legătură între utilizarea în alimentație a îndulcitorilor și apariția diabetului zaharat de tip II.

Unele studii arată că zahărul și îndulcitorii artificiali afectază creierul în moduri diferite, potrivit HSPH Harvard. În urma unor teste RMN, o echipă de cercetători de la Universitatea din California-San Diego, spun că îndulcitorii nu pot fi o modalitate eficientă de a gestiona dorința de a consuma dulciuri. Prin urmare, asigurarea unei gust dulce, fără aport caloric, poate determina un consum crescut de alimente dulci, până la exces de calorii.

Un studiu al American Heart Association si American Diabetes Association a concluzionat că îndulcitorii, atunci când sunt folosiți cu moderație, ar putea avea efecte benefice în cazul unor boli metabolice precum diabetul și ar putea influența controlul greutății. Cu toate astea, specialiștii spun că mai multe studii ar trebui efectuate pentru a stabili efectele utilizării îndulcitorilor non-nutritivi asupra sănătății.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here