Infecţii respiratorii de sezon

0
102

Răceala. Infecţii respiratorii de sezon

Nu o dată, în sezonul rece ne-am confruntat cu banalele “răceli”, care deşi nu sunt grave, uneori ne-au ţinut la pat chiar şi 3-4 zile.

e-vremea-pneumoniilor-2284674Este vorba de inflamaţiile acute ale mucoasei căilor respiratorii superioare (nas, gât, faringe, trahee), de cauză virală, cel mai adesea, dar care pot fi cauzate şi de bacterii uneori, caz în care sunt mai agresive şi necesită o mai mare atenţie în tratarea lor.

Cauzele răcelilor

Cauze infecţioase:

– viruşii – există peste 300 tipuri de viruşi care determină răceala; ei se transmit pe calea aerului de la persoane bolnave la persoane sănătoase, în special în zonele aglomerate (magazine, săli de aşteptare, şcoli, grădiniţe);

– bacteriile – streptococ, pneumococ, Haemophilus influenzae; sunt transmise deasemenea  prin aer, dar şi prin contactul direct cu secreţiile persoanei bolnave (salivă, secreţii nazale).

Cauze generale:

– scăderea imunităţii datorită stresului prelungit, oboselii, subalimentaţiei sau dimpotrivă a supraalimentaţiei;

– fumatul – prin scăderea imunităţii locale şi iritaţia pe care fumul de ţigară îl produce la nivelul mucoasei nazale, faringiene, laringiene ori bronşice, fumătorii suferă de răceli şi gripă de 3 ori mai mult decât nefumătorii;

– consumul excesiv de alcool – prin carențele de vitamine şi minerale pe care le produce, duce şi el la scăderea imunităţii;

– programul haotic al meselor, somnului şi a altor activităţi;

– respiratul pe gură când este frig şi umed, trecerea bruscă de la cald la frig;

– vremea rece şi umedă, precum şi schimbările bruşte ale vremii;

– dintre cauzele subtile psihice care duc la o receptivitate crescută de a face boala sunt:  negativismul, pesimismul, lipsa de încredere, lipsa de adaptabilitate la schimbări (stări psihice care menţinute constant pe o perioadă de timp, duc la modificări profunde, care se reflectă cel mai adesea prin scăderea imunităţii organismului şi creşterea probabilităţii de a face boala).

Cine face boala

Afecţiunea este favorizată de sezonul rece şi teoretic oricine este expus la factorii favorizanţi enumeraţi mai sus, poate face boala. Practic, s-a dovedit că persoanele care au un sistem imunitar puternic, persoanele care se hrănesc sănătos, fac exerciţii fizice constant şi au o viaţă armonioasă lipsită de stresuri majore, foarte rar contactează acest gen de afecţiune. Copiii şi bătrânii (datorită rezistenţei scăzute la boli), copiii din grădiniţe, creşe, şcoli, fumătorii activi şi pasivi, contactează mult mai uşor boala.

Cum se manifestă

Strănut, dureri în gât, dureri de cap, stare de rău general, dureri musculare, dureri articulare, frisoane, febră, senzaţie de nas înfundat (obstrucţie nazală), rinoree (secreţie nazală abundenţă), sunt printre primele semne de boală. Febra poate atinge chiar şi 39-40 grade C, fiind uneori prezentă şi 2-3 zile. Poate apare şi senzaţia de greutate la respiraţie, dureri abdominale ori greaţă, vărsături.

Cum se poate preveni

Există câteva reguli care, urmate în mod constant, pot îmbunătăţi sistemul imunitar şi pot reduce riscul îmbolnăvirii. Acestea sunt:

– Activitatea fizică şi psihică: mers pe jos, alergat, practicarea unui sport, practica relaxării şi a meditaţiei;

– Dieta bogată în fructe şi legume de sezon, fără carne ori grăsimi în exces, alimente preparate cât mai sănătos

– Reducerea ori evitarea stresului, relaxarea;

– Spălatul mâinilor de 2-3 ori pe zi, poate duce la scăderea apariţiei bolii cu 50 %;

– Crearea unei stări psihice pline de optimism, încredere, capacitate de a învăţa din greşelile făcute, stare de acceptare şi deschidere către schimbare, sunt unele dintre atitudinile pozitive care reduc incidenta apariţiei bolii (prin creşterea imunităţii organismului pe care această atitudine psihică o aduce – studiile au dovedit că o persoană optimistă şi plină de încredere se vindecă mai uşor faţă de o persoană pesimistă şi neîncrezătoare).

Cum se tratează

Chiar şi în medicina alopată medicii nu recomandă în mod necesar terapia cu antibiotice. De aceea acestea vor fi prescrise doar când medicul consideră că este necesar, deoarece marea majoritate a răcelilor sunt de natură virală şi nu răspund la antibiotice. Se mai folosesc antiinflamatorii, dezobstruante nazale, antitusive şi expectorante.

Cum se tratează natural

Tratamentul natural al răcelilor este foarte familiar multora dintre noi, oricine la un moment dat, a folosit un banal ceai fierbinte pentru vindecarea acestui tip de boală.

Ce putem face, încă de la primele semne de răceală:

Tratament general:

– În primul rând repausul fizic şi alimentar ajută foarte mult la eliminarea produşilor reziduali toxici acumulaţi în organism şi grăbeşte vindecarea bolii, înlăturând riscul complicaţiilor;
– Sucurile din fructe şi legume (în special sucul de lămâi, grepfruit, portocale) prin bogăţia în vitamina C, cresc capacitatea organismului de a lupta cu boala;

– Băile generale fierbinţi (aşa numita “baie hipertermică”), urmate de împăturirea în pături călduroase, prin stimularea transpiraţiei, duc la vindecarea rapidă a bolii.

Tratament intern:

Se pot folosi următoarele amestecuri de plante: flori de muşeţel, flori de soc, flori de tei, sovârv, cimbrişor, scorţişoară, frunze de pătlagină, muguri de pin, coajă de salcie,  isop, cuişoare, scai vânăt, ciuboţica cucului, potbal, rădăcină de nalbă. Plantele se pot lua sub formă de:

– pulbere sublingual (1 linguriţă de 4 ori pe zi din amestecul de plante, se ţine sub limbă 10 minute, se înghite apoi cu apă plată, înainte de mese cu 30 minute);

– macerat la rece încălzit (3 linguri din amestec la litru de apă plată, se ţine de seara până dimineaţa, se strecoară, se beau 4 căni pe zi, înainte de mese);

– tincturi (câte 30 picături din amestecul de tincturi de trei ori pe zi, diluate într-o cană cu apă plată).

– infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană de apă, se beau 2-3 căni pe zi îndulcite cu miere.

Alte produse:  

– tinctura de propolis 30%, combinată cu miere de albine este un antibiotic natural foarte eficient în tratamentul diverselor tipuri de răceli;

– tinctura de echinaceea – este un remediu excelent pentru calităţile sale imunostimulatoare;

– uleiurile esenţiale: de eucalipt, de cimbrişor, de pin, de lămâi, folosite cu succes ca adaus în ceaiuri ori amestecate cu miere, sunt excelente remedii pentru întărirea imunităţii şi ameliorarea simptomatologiei bolii.

Sursa: suntsanatos.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here