O infecţie poate afecta atât creierul, cât şi capacităţile cognitive ale pacienţilor sănătoşi!

0
85

creierFoarte mulți dintre noi am acuzat o răceală sau o afecțiune de orice tip măcar odată în viață. Fie că am acuzat o mică disfuncționalitate a organismului, fie că ne-am confruntat cu o infecţie la nivelul corpului, am fost puși în situația de a merge la medic și de a urma un tratament medicamentos.

Potrivit unui nou studiu, o  simplă infecţie la nivelul corpului poate avea un impact atât de puternic asupra creierului, încât poate duce la scăderea coeficientului de inteligenţă.

Există o legătură cât se poate de reală între aceste două aspecte, iar cu cât mai numeroase sunt infecțiile, cu atât mai mare este impactul la nivel cerebral, ne informează cercetătorii danezi, citați de Daily Mail.

Totodată, aceștia avertizează că efectul poate dura ani de zile.

Conform Mediafax, efectul a fost observat în urma infecţiilor apărute în diferite părţi ale corpului – cum ar fi stomacul, tractul urinar sau la nivel tegumentar. În plus, manifestarea cea mai puternică a apărut în urma infecţiilor la nivelul creierului.

Fenomenul pe care l-au observat cercetătorii este următorul: cei care fuseseră internaţi în spital ca urmare a unei infecţii aveau un coeficient de inteligenţă mai mic cu 1.6 decât media. În cazul celor care au ajuns la spital de cinci sau mai multe ori, scorul era cu 9.44 mai mic decât media. Coeficientul mediu de inteligenţă nu depăşeşte 115.

Luând în considerare primele informații obținute, cercetătorii au realizat că acesta este cel mai mare studiu realizat până în prezent. Acesta demonstrează că există o conexiune evidentă între nivelurile infecției și minimalizarea capacităților mintale.

Cu cât infecția este mai severă, cu atât mai puternic este efectul pe care-l are asupra creierului!

“Infecţiile pot afecta creierul direct, dar şi prin intermediul inflamaţiilor periferice, care afectează deopotrivă creierul şi capacitatea mintală”, opinează autorul studiului, doctorul Michael Eriksen Benrós, de la Universtitatea din Copenhaga.

Nu doar infecțiile, ci și sistemul imunitar poate avea un rol în afecțiuni mintale!

“Infecţiile erau asociate, până acum, atât cu depresia cât şi cu schizofrenia, fiind demonstrată şi legătura cu modificarea capacităţilor cognitive în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu demenţă. Acesta este primul studiu de anvergură care sugerează că infecţiile pot afecta atât creierul cât şi capacităţile cognitive ale pacienţilor sănătoşi”, continuă Benrós.

În ciuda faptului că, în mod normal creierul este protejat de sistemul imunitar, acesta poate fi afectat de infecții și inflamații.

“Putem observa că şi creierul este afectat de tot felul de infecţii, astfel că este important să continuăm cercetările în privinţa mecanismelor care stau în spatele legăturii dintre sistemul imunitar şi sănătatea mintală”, a mai opiniat Benrós.

Care este eșantionul pe care a fost realizat studiul?

Această cercetare a fost realizată pe un grup de cercetători de la universităţile din Copenhaga şi Arhaus şi a presupus urmărirea unui număr de 190.000 de danezi născuţi între 1974 şi 1994, al căror coeficient de inteligenţă a fost evaluat în perioada 2006 – 20012. Aproximativ 35% dintre subiecţi au fost spitalizaţi din cauza infecţiilor înaintea derulării testului, ne mai informează cei de la http://www.mediafax.ro.

Capacităţile cognitive, măsurate în urma testului de inteligenţă, vor fi afectate mult timp după vindecarea infecţiei!

Oferind detalii despre această relație de interdependență, cercetătorul speră că astfel vor putea fi prevenite afecțiunile la nivel mintal. În aceeași măsură, vor fi aduse cu sine îmbunătățiri ale viitoarelor tratamente.

Etapele anterioare au presupus realizarea unor experimente pe animale, care au demonstrat că sistemul imunitar poate afecta capacitățile cognitive.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here