Infuzii aromate cu citrice – Îmbunătățirea gustului cu ajutorul mirodeniilor

0
348

Ceaiuri îmbogățite cu arome diverse – Mirodenii în infuzii – Ce putem face cu coaja fructelor citrice consumate – Încearcă gusturi noi, treci peste monotonie în mod plăcut – O infuzie exotică, proaspătă și savuroasămirodenii ceai

Cu o paletă largă de gusturi și o varietate mare de senzații, infuziile de citrice cu adaos de mirodenii fac, din când în când, deliciul papilelor noastre. Cojile uscate de bergamotă, lămâie, limetă, portocală, mandarină, clementină, pomelo, chitră sau kumquat, din culturi ecologice, constituie materia primă ideală pentru ceai. Pentru a le îmbogăți aroma putem adăuga mirodenii compatibile cu ingredientele de bază. La unele rețete se folosește chiar pulpa fructului, care este și mai plină de nutrienți.

Pe lângă savoarea lor specială, aceste fructe conțin substanțe ce conferă beneficii organismului. Multe au vitamina C, care ne protejează de boli și oboseală, aducând un plus de energie. Mai mult, au proprietăți antiseptice, antibacteriene, antiinflamatorii, diuretice, detoxifiante. Protejează pielea prin calitățile lor cicatrizante.

Oranjadă cu ienupăr

Pentru durerile de articulații, stările de oboseală pasagere, precum și pentru a ne delecta în orice moment al zilei, este recomandabilă o oranjadă cu ienupăr.

Ingrediente:

  • 5 fructe de ienupăr
  • 2 felii de portocală
  • 1 priză de curcuma
  • 1 priză de rozmarin

Mod de preparare: Bacele de ienupăr și feliile de portocală, zdrobite grosier, se pun la fiert în 300 ml de apă. Se aduce amestecul la temperatura de fierbere. Se lasă să clocotească 5 minute. Se ia de pe foc, se adaugă rozmarinul și curcuma. Se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute. Se filtrează și se îndulcește. Pentru îndulcire se poate utiliza miere de iarbă neagră sau miere de castan. Pentru un plus de răcorire adăugați câteva cuburi de gheață.

Ambră aurită

Este o băutură minunat colorată, ce ne răsfață simțurile și ne oferă bucuria de a savura ceva de excepție. Fie că o bem în compania unor prieteni, fie că ne desfătăm cu ea în timp ce citim ceva relaxant, ceaiul acesta ne umple de vigoare și plăcere.

Ingrediente pentru 2 cești:

  • 2 kumquat
  • 1 smochină uscată
  • 1 priză de flori de soc (uscate)
  • 1 linguriță semințe de cicoare
  • 1 steluță de badian (anason stelat)
  • 1 felie de carambola – fructul stea (pentru decor)

mirodenii ceaiMod de preparare: Se taie kumquat-ul în rondele, smochina în bucăți mici. Într-o jumătate de litru de apă se pun toate ingredientele, mai puțin florile de soc. Se pun la foc mic, se aduc la punctul de fierbere. Se lasă să clocotească 3 minute. Se oprește focul, se pune socul și se lasă la infuzat 15 minute. Se îndulcește cu miere. Se poate consuma cald, rece, cu gheață. De obicei, se servește în cană transparentă, decorată cu un fruct stea.

Infuzie africană

Infuzia africană este o băutură cu virtuți binefăcătoare. Ea curăță organismul de toxine, are proprietăți diuretice, ușor laxative, antiseptice, revigorante și nu numai.

Ingrediente:

  • 1 lingură flori uscate de hibiscus
  • 1 felie subțire de ghimbir
  • baton de scorțișoară (cam un sfert)
  • 1 cuișor

Mod de preparare: Se pun toate ingredientele într-un 3/4 litri de apă. Dacă vrei un ceai mai concentrat, folosește 1/2 litru de apă. Adu la temperatura de fierbere. Ia de pe foc, acoperă și lasă la infuzat 15 minute. Strecoară, îndulcește și consumă băutura caldă sau rece. Este potrivită în orice anotimp.

Mirodenii – proprietăți curative

Badianul sau anasonul stelat este o plantă recomandată în multe afecțiuni pentru proprietățile sale digestive, diuretice, carminative, stimulante, antispasmodice. Scorțișoara este prețuită pentru aroma sa deosebită, inconfundabilă, dar și pentru efectele sale astringente, antispasmodice, tonifiante, stimulante. Cuișoarele au caracteristici analgezice, antiseptice, dezinfectante. Trebuie consumate cu moderație, fiindcă pot produce iritații, în doze mari. Curcuma este antioxidantă, colagogă, antiinflamatorie și stimulantă.

Ienupărul este un bun carminativ, diuretic, digestiv, antiseptic, emenagog. Planta nu se recomandă femeilor însărcinate. Ghimbirul este tonic și digestiv. În plus, este un antiemetic recomandat copiilor înainte de călătorii, pentru a diminua efectele negative ale răului de mișcare. Rozmarinul este extrem de benefic. Multe proprietăți ale sale sunt prezentate aici.

O băutură specială și o carte bună sub șezlong ori în căldura și intimitatea casei tale formează clipe pe care toți le apreciem și le așteptăm. După tumultul și zarva cotidiană, simte-te în largul tău cu ceea ce te atrage și ceea ce preferi. Poate vei încerca și aceste idei, sper să îți ofere momente încântătoare!

Sănătate vă doresc! Doamne ajută!

Mihaela Mușetescu