Îngrijirea pielii iarna

0
99

ingrijire_ten_iarnaÎn sezonul rece, fiecăruia dintre noi i-ar prinde bine un ritual de îngrijire al pielii pe care ar trebui să-l respectăm cu sfinţenie, dacă punem preţ pe sănătatea proprie.

Iarna, tot mai multe persoane se confruntă cu problema pielii uscate. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, a aerului uscat şi a umidităţii diminuate, pielea corpului uman devine mai uscată, mai ştearsă şi mai iritată. In această perioadă, zonele corpului care sunt expuse cel mai mult la frig sunt mâinile şi faţa. Mâinile devin aspre, tegumentele sunt uscate şi îngroşate, se înroşesc şi pot crăpa. Pot apărea mâncărimi, usturimi şi senzaţia de piele care strânge. Suferinţa tenului duce la accentuarea ridurilor şi la o stare de disconfort.

Ce recomandă medicul dermatolog?

Frigul nu irită doar o piele sănătoasă, ci poate să şi înrăutăţească problemele deja existente ale pielii. Paşii esenţiali pe care trebuie să-i urmeze fiecare dintre noi, în vederea pregătirii pielii pentru anotimpul rece, sunt următorii: înainte de a ieşi din casă se recomandă aplicarea unei creme hidratante pe faţă, gât şi mâini, şi care să fie pe bază de glicerină, vitamina E şi vitamina A. Crema hidratantă va menţine umiditatea pielii expusă la frig şi la vânt, şi o va proteja de agresiunile din mediul înconjurător.

Buzele au de suferit din cauza frigului, de aceea din trusa cu produse de îngrijire nu trebuie să lipsească balsamul de buze. Alege unul cu factor de protecţie SPF15, dar şi substanţe antiseptice, care să ajute la vindecarea buzelor crăpate.

Ai grijă de păr! Evită pe cât posibil uscătorul şi foloseşte un balsam protector, dar şi măşti hidratante o dată pe săptămână.

Mâinile sunt de regulă mai uscate decât alte zone, astfel că pot apărea mici fisuri ale pielii, iritaţii sau senzaţia de mâncărime. Ideal ar fi să purtăm mănuşi (din bumbac) atunci când temperaturile sunt scăzute. Iarna, unghiile pot prezenta o tendinţă de exfoliere; pentru o bună hidratare le puteţi ţine timp de 20 de minute, într-o ceşcuţă cu ulei călduţ, de 3 ori pe săptămână.

Este de preferat să nu se folosească săpunurile agresive, degresante, fiindcă mâinile vor rămâne uscate. De preferat sunt săpunurile care au şi cremă hidratantă. Totodată, duşurile fierbinţi îndepărtează uleiurile naturale ale pielii, de aceea sunt recoman-date duşurile cu apă călduţa,.

O dietă echilibrată este esenţială pentru sănătatea pielii. Consumaţi fructe şi legume şi hidrataţi-vă corespunzător.

 

Dr. Simona Georgescu, Profesor universitar, Medic Primar Dermato-Venerologie, Ciinica ProVita

Donainfo, nr. 53/2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here