Inima. Ce este inteligenţa inimii?

0
700

Inima. Ce este inteligenţa inimii?

De-a lungul marii părţi a istoriei consemnate, în scrieri şi în tradiţiile orale ale multor diverse culturi, oamenii au crezut cu tărie într-o inimă inteligentă. Ca şi copii, ni s-a spus adesea să ne urmăm inima pentru răspunsuri. Când am făcut-o, am găsit adesea putere de pătrundere sau claritate asupra problemei cu care ne-am confruntat.

Inteligenta inimiiÎnsă apoi pe  măsură ce am crescut mai mari, am adoptat despre inteligenţă, punctele de vedere pe care le-am învăţat la şcoală: că abilitatea de a învăţa, înţelege, raţiona şi pune în aplicare cunoaşterea era o funcţie a creierului din cap. Nu ne-a venit niciodată în minte că simţul intuitiv sau claritatea pe care am dobândit-o ascultându-ne inima avea ceva de-a face cu inima fizică.

Aşa că este oarecum firesc ca atunci când veţi citi despre cercetări asupra “inteligenţei inimii”, să rămâneţi fascinaţi.

În timpul anilor 1960 şi ’70 fiziologii John şi Beatrice Lacey au condus cercetări care au arătat că inima de fapt comunică cu creierul în feluri care afectează enorm modul cum percepem lumea din jurul nostru şi reacţionăm la aceasta.

Astăzi, la mai mult de o jumătate de secol după ce ei şi-au început cercetările, ştim cu mult mai mult despre inima inteligentă:

Inima ne trimite semnale emoţionale şi intuitive pentru a ne ajuta să ne guvernăm vieţile.

Inima direcţionează şi aliniază multe sisteme din corp, astfel încât ele să poată funcţiona în armonie unele cu altele.

Inima are propriul ei sistem nervos complex şi independent cunoscut ca şi “creierul inimii”. Creierul independent al inimii şi sistemul ei nervos transmite informaţia către creierul din craniu, creând un sistem de comunicaţie duplex între inima şi creier.

Inima îşi ia multe din propriile ei decizii.

Inima începe să bată în fătul nenăscut înainte ca organul gândirii, creierul să fie format, un proces pe care savanţii îl numesc autoritmic. Fiinţele umane îşi formează un creier emoţional cu mult înainte de unul raţional, şi o inimă care bate, înainte de amândouă.

Cercetătorii de la diferite instituţii au început să arate în anii 1980 şi ’90 că succesul în viaţă depinde mai mult de abilitatea unui individ de a-şi gestiona eficient emoţiile decât de abilitatea intelectuală a creierului din cap. Aceste descoperiri au avut în mod natural ca rezultat dorinţa oamenilor de a şti cum să insufle inteligenta emoţiilor lor.

Doc Childre a fondat Institutul de Matematică a Inimii (Institute of HeartMath – ÎHM) în 1991 pentru a studia inteligenta inimii.

Savanţii de la ÎHM au expus o teorie cum că inteligenta inimii de fapt transferă inteligenţa emoţiilor şi insuflă puterea managementului emoţional.

Cu alte cuvinte, inteligenţa inimii este în mod real sursa inteligenţei emoţionale.

În cartea Soluţia matematicii inimii/The HeartMath Solution, scrisă de Doc Childre şi de asociatul său şi multă vreme purtătorul de cuvânt al HeartMath, Howard Martin, ei explică:

“Din cercetarea noastră de la Institute of HeartMath, am concluzionat că inteligenţa şi intuiţia sunt elevate când învăţăm să ascultăm mai profund de propria noastră inimă. Prin învăţarea descifrării mesajelor pe care le primim de la inima noastră, noi dobândim percepţia ascuţită necesară pentru a ne gestiona eficient emoţiile în mijlocul schimbărilor de viaţă.

Cu cât mai mult învăţăm să ascultăm de inteligenta inimii şi să o urmăm, cu atât mai educate, echilibrate şi coerente devin emoţiile noastre. Fără influienţa călăuzitoare a inimii, cădem cu uşurinţă pradă emoţiilor reactive precum insecuritatea, mânia, frica şi blamarea, ca şi altor reacţii şi comportamente care ne seacă de energie.”

Cercetările de început ale HeartMath au găsit că emoţiile negative ne scot sistemul nervos din starea de echilibru.

Când s-a întâmplat acest lucru, ritmul inimii devine dezordonat, şi apare zimţat pe un ecran monitor cardiac. Inima a comunicat acea dezordine/tulburare creierului şi rezultatul a fost inhibiţia corticală. Emoţiile pozitive, prin contrast, au fost găsite ca sporind ordinea şi echilibrul în sistemul nervos şi producând ritmuri line, armonioase ale inimii, ritmuri care au amplificat abilitatea oamenilor de a percepe clar lumea din jurul lor.

Cercetările HeartMath definesc inteligenţa inimii ca fiind fluxul de conştientizare, înţelegere şi intuiţie pe care îl experimentam atunci când mintea şi emoţiile sunt aduse pe un aliniament coerent cu inima.

Acest flux poate fi activat prin practica autoiniţiată, şi cu cât mai mult acordăm atenţie când simţim că inima ne vorbeşte sau ne călăuzeşte, cu atât mai mare este abilitatea noastră de a accesa mai frecvent această inteligenţă şi călăuzire. Inteligenţa inimii se afla la baza organizării celulare şi călăuzeşte şi face să evolueze organismele către ordine conştientizare şi coerentă sporită a sistemelor lor corporale.

Astăzi sunt zeci de documente ştiinţifice despre cercetările HeartMath asupra inteligenţei inimii şi zeci de universităţi studiind aplicaţiile acesteia pentru autoreglare emoţională, sănătate, performanţă academică, dezvoltare intuitivă şi multe altele.

Sfatul meu, nu încetaţi niciodată să gândiţi cu inima

Sursa: verdeviu.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here