Insolația – simptome și tratament

0
225

insolațiaInsolația este o stare care poate pune viața în pericol. Apare dacă organismul se supraîncălzește și nu poate să-și scadă temperatura. Poate apărea când temperatura ambientală este foarte ridicată, se transpiră foarte mult și nu se beau suficiente lichide pentru a putea înlocui pierderea acestora prin transpirație. O persoană cu insolație poate avea o temperatură de până la 105 oF (40.5 oC) sau mai mare și să nu mai transpire.

Insolația – Simptome

Înaintea apariției insolației, pacientul mai întâi poate avea simptome de epuizare (oboseală) din cauza căldurii. Netratată corespunzător aceasta se poate transforma în insolație. Simptomatologia acestei epuizări include oboseală, slăbiciune, cefalee (dureri de cap), amețeli sau greață și tegumente palide, reci și umede. Nu sunt prezente modificări în starea de conștiență a pacientului.

Simptomele insolației includ modificări în starea de conștiență. De exemplu, confuzie, delir sau chiar pierderea stării de conștiență și tegumente roșii, calde și uscate, chiar și în axilă (sub braț).

Insolația este o urgență medicală. Chiar și cu tratamentul efectuat de urgență, ea poate pune viața în pericol sau se poate solda cu complicații serioase, pe termen lung. După ce se apelează 911 sau alte servicii medicale de urgență, se pot efectua câteva măsuri de prim ajutor.

Insolația – Tratament de urgență

Persoana trebuie mutată întru-un spațiu răcoros pentru a nu fi sub acțiunea directă a razelor solare.

Pacientul trebuie dezbrăcat și așezat în așa fel încât să se expună cât mai mult din corpul sau la aer. Cât mai multă suprafață corporală trebuie să intre în contact direct cu aerul.

Întregul corp al pacientului trebuie răcorit cu apă rece, dar nu foarte rece. Poate fi pulverizată pe corp sau aplicată cu ajutorul unui burete, reușindu-se astfel scăderea temperaturii corporale. Trebuie urmărite semnele care prevestesc o evoluție rapidă spre insolație.

Se pot aplica pachete de gheață pe abdomen, pe gât și pe axile, locuri unde vasele de sânge mari se găsesc la suprafața tegumetului. Se interzice introducerea pacientului într-o baie de gheață.

Temperatura rectală trebuie luată frecvent. Trebuie să se încerce reducerea sa la 102.3 oF (39.1 oC) sau chiar mai puțin cât mai curând posibil. Afecțiunea e cu atât mai serioasă și e posibil să apară și complicații cu cât perioada de timp în care temperatura corporală este ridicată este mai lungă. Temperatura înregistrată din cavitatea bucală sau de la nivelul urechii nu este cea corectă în această situație de urgență. Dacă respirația se oprește, trebuie începute manevrele de respirație artificială.

Se interzice administrarea de aspirină sau paracetamol pentru a reduce temperatura corporală ridicată din timpul insolației. Aceste medicamente pot cauza probleme din cauza răspunsului organismului la insolație.

Dacă pacientul este conștient și capabil să înghită, trebuie să i se dea sa bea fluide (de la 1 litru la 1.9 litri) în primele 2 ore pentru a-l hidrata. Totuși, majoritatea pacienților cu insolație au un status mental alterat și nu li se pot administra lichide pe cale orală în condiții de siguranță.

Tratamentul oboselii cauzate de căldură

Trebuie întreruptă orice activitate și pacientul trebuie să se odihnească.

Pacientul trebuie să iasă din acțiunea directă a razelor de soare. Trebuie să se întindă (să doarmă) într-un mediu răcoros, ca de exemplu la umbră sau într-o zonă cu aer condiționat. Picioarele trebuie ridicate de la nivelul solului. Trebuie înlăturate hainele în exces.

Pacientul se poate răcori aplicându-și comprese reci sau folosind un ventilator.

Pentru a se răcori rapid, pacientul își poate pune pungi cu gheață sub brațe și pe abdomen, unde vasele mari de sânge se găsesc la suprafața tegumentului.

Trebuie să se bea apă, sucuri pentru a înlocui fluidele și mineralele pierdute. Trebuie să se bea 1.9 litri de lichide reci la fiecare 2 până la 4 ore. Se consideră că se consumă suficiente lichide dacă urina este normală la culoare și în cantitate suficientă și pacientul urinează la fiecare 2 până la 4 ore.

Este necesară o perioadă de odihnă de 24 de ore, timp în care trebuie continuată înlocuirea fluidelor pierdute cu ajutorul unei soluții de rehidratare. Trebuie evitate activitățile fizice extenuante. În mod normal rehidratarea completă cu lichide pe cale orală durează în jur de 36 de ore. Majoritatea pacienților încep, însă, să se simtă mai bine în câteva ore.

Sursă consultată: sfatulmedicului.ro

Mai multe articole găsiți la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here