Institutul pentru Bisericile Orientale din Regensburg

Institutul pentru Bisericile Orientale

0
214

orkInstitutul pentru Bisericile Orientale

Institutul – Cu binecuvântarea episcopului catolic de Regensburg, Dr. Rudolf Graber (+1992) şi a Patriarhului ecumenic Atenagora (+1972), Părintele Dr. Albert Rauch (1933-2015) a întemeiat în 1967 Institutul pentru Bisericile Orientale. Pentru a oferi tinerilor din aceste Biserici o casă comună de rugăciune şi de studiu.

Aşa au făcut la Regensburg o experienţă unică de împreună vieţuire

Și de cunoaştere reciprocă sute de ortodocşi din toate Bisericile Ortodoxe locale (greacă, rusă, sârbă, română, bulgară, georgiană, cehă, siriană etc.). Ca şi din Bisericile vechi Orientale (coptă, etiopiană, siriană, indiană, armeană). Tineri studenţi, călugări şi călugăriţe, profesori de teologie şi chiar episcopi.

Părintele Albert a avut o dragoste aparte pentru România şi Biserica Ortodoxă Română. A făcut nenumărate vizite în România şi a avut contacte personale cu Patriarhii Justinian, Iustin, Teoctist şi cu actualul Patriarh Daniel. (Care, ca doctorand în Germania, a petrecut un timp şi la Regenburg), ca şi cu mulţi alţi ierarhi români. Cu facultăţile de teologie, cu stareţi şi stareţe de mânăstiri. Pe lângă limba maternă, vorbea curent engleza, franceza, italiana, spaniola, rusa, greaca, româna şi sârba.

Părintele Rauch a fost alături cu tot sufletul de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei

Europei Centrale şi de Nord încă de la înfiinţarea ei în 1993, găzduind la Regensburg în Institutul său, timp de 7 ani (1994-2001), pe Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim împreună cu doi slujitori. În decursul vremii celor aproape cinci decenii la OKI, din Regensburg, au studiat zeci de teologi români. Care au găsit aici și chiar în anii triști ai regimului comunist-ateu din țara noastră o oază de cultură. Și spiritualitate profundă de care au beneficiat și s-au bucurat în mod deplin. Dintre aceștia amintim: Patriarhul Daniel Ciobotea, Mitropolitul Serafim Joantă, Episcopul Gherasim Cristea, Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Necula. Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Radu, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Vasile Leb, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Ica Sr. etc.

„Simpozioane de la Regensburg”

După ridicarea anatemelor(1965), începând cu anul 1967 s-au desfășurat la Institutul pentru Bisericile Orientale din Regensburg așa numitele „Simpozioane de la Regensburg” . Care au dezbătut tematici ample de la Tainele Bisericii, Sfinții Bisericii, până la Idealul perfecțiunii de ieri și de azi. Sau Comemorarea a 50 de ani de la moartea lui Serghie Bulgakov. Aceste evenimente științifice au reprezentat un factor important în formarea unei atmosfere de frățietate între ortodocși și catolici.

De asemenea, tot începând cu anul 1967 a fost dezvoltat și un important program de burse

Cu durate de la câteva luni la câțiva ani, de care au beneficiat peste o mie de reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe. Câteva zeci dintre foștii bursieri sunt acum episcopi, iar alții au devenit preoți sau călugări.

În Mănăstirea Capucinilor, unde se desfășoară activitatea Institutului, există 20 de camere cu 30 de paturi

Majoritatea având ferestrele către Dunăre. Pe documentele instituției se aplică ștampila cu marele simbol al orașului Regensburg. Podul de piatră, metaforă a legăturii dintre Est și Vest. Chiar elevii din Vest au avut posibilitatea, prin intermediul Institutul pentru Bisericile Orientale din Regensburg. Să studieze la facultățile teologice ortodoxe în Atena, Salonic, Sofia, Belgrad, Sankt-Petersburg, Minsk, Balamand. În afară de programul de studiu individual, la insitutul teologic german există și un program comun. Care include excursii la mănăstirile din jur și participarea la evenimentele bisericești importante.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here