Insula Paştelui, între mituri şi realitate

0
146

Un studiu efectuat pe durata a şase ani, de un antropolog american, desfiinţează miturile privind prăbuşirea misterioasei civilizaţii din Insula Paştelui, cea care a construit unicele statui moai. Noile descoperiri demonstrează că, de fapt, nu a existat un colaps înainte de sosirea europenilor la Rapa Nui şi nici după aceea, iar existenţa locuitorilor a cunoscut o continuitate.

insula pasteluiAntropologul Mara Mulrooney, de la Muzeul „Bishop“, din Hawaii, Statele Unite, care a realizat cercetarea, a întocmit o teză de doctorat cu titlul „Continuitate sau colaps? Folosirea terenului şi a aşezării de la Rapa Nui“, potrivit „Heritage Daily“.

Aceste noi descoperiri demontează teoriile anterioare, care susţineau că locuitorii insulei „s-au autodistrus“ înainte de venirea europenilor, în anul 1722.

Conform teoriilor de până acum, locuitorii din Rapa Nui ar fi distrus mediul, prin defrişări masive.

Noile dovezi, adunate de Mulrooney, schimbă total teoria.

„Noua imagine care reiese din aceste rezultate este una de durabilitate şi continuitate mai degrabă, decât un colaps, aceasta aruncând o nouă lumină asupra a ceea ce putem învăţa de la Rapa Nui.

Pe baza acestor noi descoperiri, probabil, Rapa Nui ar trebui să fie un model al ingeniozităţii umane, care duce la un succes mai degrabă, decât la un eşec“, a explicat Mulrooney.

Cercetătoarea americană a analizat peste 300 de probe adunate de pe întreaga insulă. Studiul arată că mari porţiuni din Insula Paştelui au continuat să fie folosite pentru producţia agricolă a produselor alimentare, precum cartofii dulci şi taro, chiar şi după sosirea europenilor.

Ca atare, impactul sosirii europenilor, în secolul al XVIII-lea, nu a fost unul fatal, cum se presupunea până acum.

Sursa: eazi.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here