Insula Popina-oaza fascinată de uscat

0
291

PopinaSituată în nordul Lacului Razim (sau Razelm, cum mai este cunoscut), în apropierea localităţii Iazurile, se poate întâlni Insula Popina, o „oază” fascinantă de uscat, o întindere retrasă, înconjurată de apă şi un magnet pentru numeroase specii de păsări ce-şi găsesc acolo liniştea.

De asemenea, Insula Popina a conservat numeroase specii de plante ierboase specifice stepei dobrogene, ce constituie locul de cuibărire a unor păsări şi habitatul unor reptile, printre care se numără şarpele de apă şi numeroase insecte.

Mai mult decât atât, cele 98 de hectare reprezintă un loc de popas important pentru păsările migratoare. Primăvara, în această zonă cu vegetaţie săracă şi pitică poposesc pentru a creşte pui codobaturi din Congo, privighetoarea roşcată (Luscinia megarhynchos), presura cu cap negru (Emberiza melanocephala), ciocârlia de Bărăgan (Melanocorypha calandra), călifarul alb (Tadorna tadorna) şi cel roşu (Asarca feruginea).

Printre nevertebratele din sanctuarul Popina se numără rarităţi cum ar fi păianjenul veninos văduva neagră (Lactrodectus tredecimguttatus) şi miriapodul gigant Scolopendra cingulata, ce poate ajunge chiar şi la 30 cm. Pe de altă parte, insula găzduieşte cosaşul endemic Isophya dobrogensis.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here