Insule de pe Terra unde m-aș duce oricând

0
660

insulaInsula Soarelui, St. Vincent și Grenadinele și Insulele Elafiti sunt doar câteva dintre insulele către care aș zbura oricând – Atracții și puncte de interes – Plajă, înot și plimbări sub clar de lună

Isla del Sol – Insula Soarelui – Bolivia – America de Sud

Acest loc îndepărtat, cu nume atât de fermecător – Insula Soarelui – este tărâmul populațiilor aymara și quechua (nu brand-ul, ci oamenii). Ei formează acele triburi ce par din altă lume, care-i consideră pe turiști invadatori ai spațiului lor sacru. Aici se află celebrul lac Titicaca, locul încărcat de spiritualitate al Islei del Sol, leagănul civilizației inca. Legenda spune despre copiii zeului Soare, Inti, Manco Capac și Mama Ocllo că s-ar fi ivit dintr-o ridicătură uriașă de gresie, numită Stânca Sfântă. Ei au împrăștiat întunericul și au alungat frigul din lume. Incașii au construit pe insulă un templu, Inca Yupanqui, o mănăstire pentru femei alese (mamacomas), un han pentru pelerini (tambo). Acestea, în ruină acum, se pot vizita. Isla del Sol aparține Boliviei, iar populația sa păstrează specificul spiritual lăsat de înaintași.insula

insula soareluiinsulaPuncte de atracție

Populația aymara din jurul lacului Titicaca este ruptă de tehnologie și de tot ce ține de politică sau progres. Pe terasele abrupte din zonă sunt culturi de cartofi, porumb, quinoa, orz. Aymara se ocupă și cu pescuitul sau creșterea turmelor de alpaca. Deși spațiul nu este amenajat pentru turismul modern, familiile de aici îți oferă cu dragă inimă adăpost. Există și locuri frumos amplasate în natură în care poți savura un ceai. La capătul nordic al insulei, plajele se îngustează formând litera V.

Legenda spune că apele lacului ascund un lanț de aur de două tone, parte a comorii ascunse de localnici când spaniolii au ajuns în Cuzco. Chiar și celebrul Jacques Cousteau a explorat apele, într-un minisubmarin, în căutarea comorii. De neratat este și scara abruptă de 200 de trepte, construită de incași de la port până în Yumani. Și, desigur, Copacabana, orașul-stațiune ce găzduiește festivitățile Fecioarei Întunecate a Lacului, celebrate încă din 1592.

St. Vincent și Grenadinele – Caraibe – Antilele Mici

Ape clare, albastre și natură tulburătoare, sălbatică, linștită, aceste insule reprezintă emblema Indiilor de Vest. Soarele luminează coastele, iar oamenii te întâmpină cu un zâmbet relaxat. Aici este locul în care ceea ce vezi întrece cu mult ceea ce ți-ai imaginat, este peisajul în care toți își găsesc locul. Mergând cu barca sau feribotul, zărești delfini, pisici de mare și pește-sergent. În St. Vincent există un imens bazin natural, ce are în jur stânci și bolovani de lavă.

De la cei mai celebri localnici, care profită de intimitatea vilelor luxoase de pe Mustique, Palm Island sau Bequia, până la turistul obișnuit, uluit de paradisul ce se întinde la picioarele sale, toți găsesc aici o oază numai bună de explorat. Valurile mari ale Oceanului Atlantic se lovesc cu putere de stânci, creând cascade pe marginile lor. Toți se încadrează, nu trebuie să fie doldora de bani, ci numai să-și „regândească starea mentală”. Sunt patru culturi dominante, franceză, britanică, creolă și caraibă, ce se întrepătrund, fiecare având totuși specificul și pata ei de culoare.insula

insulainsula st. vincent grenadineleinsula st. vincent și grenadineleObiective turistice și zone de relaxare

Trebuie să vizitezi cea mai veche grădină botanică din Indiile de Vest, care datează din 1763, aflată pe insula St. Vincent. Aici poți vedea un arbore de pâine și un copac rar Soufriere care nu se mai găsește în natură din anul 1812. Aromele mărfurilor comercializate în Canouan, Mayreau și Union Islands atrag toți turiștii, chiar și pe cei mai puțin împătimiți de shopping. Sunt unele zone de lux exorbitant și altele modeste, dar boeme și animate, gen cârciumi sătești cu tradiționalul rom. Acolo ai ocazia să experimentezi jocul de societate domino, pe care îl știu toți localnicii, și să mănânci pește proaspăt.

Lacuri lângă zone montane, ferigi uriașe, maimuțe ce sar printre și prin copaci, semilune albe și negre de nisip, papagali colorați răspândiți în golfuri sunt alte motive de plăcută uimire. Și, dacă ești fan al filmelor de aventură, mai trebuie să afli că pe aceste meleaguri, în Tobago Cays, s-au filmat multe scene din Pirații din Caraibe. Oricând este sezon bun pentru turism. În luna mai prinzi și Maroon Festival pe Union Island. Atunci toată activitatea se oprește pentru Big Drum, care dă startul sezonului de plantat.

Insulele Elafiti – Croația – Europa

Mai aproape de noi și, deci, mult mai tangibile sunt 13 insulițe situate pe coastele Dubrovnikului. Numele lor însemnă „cerb”. Ape strălucitoare, decor de poveste, livezi de citrice și măslini. Dealuri verde smarald, sate tradiționale, țărmuri romantice. Acestea sunt insulele Elafiti. Doar trei dintre ele sunt locuite, Kolocep, Lopud și Sipan.insula elafiti islands

insulaInsula Kolocep este foarte aproape de Dubrovnik și are 2,5 km2. Este plină de păduri cu tei și pini parfumați, plantații de măslin, palmieri și vegetație exotică. Puncte de atracție sunt Peștera Albastră, Peștera Vrăjitoarei sau ruinele unei vechi bazilici. Insula Lopud are plaje cu nisip extrem de fin, grădini cu flori viu colorate, dealuri, mănăstiri și biserici. Aici poți vizita mănăstiri din secolul al XV-lea. Insula Sipan este locul care atrage aristocrația, fiind celebră pentru vinurile sale. Se poate vizita Palatul Rectorului, clădire construită în stil gotic. De asemenea, un punct de interes îl reprezintă ruinele Bisericii Sf. Petru.

Toate cele trei insulițe reprezintă un refugiu în fața căldurii din marile orașe. Plimbare, relaxare și înot în Marea Adriatică sunt cuvintele motto ale vacanțelor aici.

Te invit să citești și despre Sierra Nevada spaniolă.

Mihaela Mușetescu