”Înţelepciunea ciupercilor”

0
670

În menţinerea sănătăţii, a păstrării tinereţii şi creşterea longevităţii pe continentul asiatic un rol important îl au o serie de şapte ciuperci îndelung studiate.

Este un domeniu foarte ofertant pentru cercetări viitoare, care să demonstreze eficacitatea remediilor orientale antice.

A fost o onoare şi o experienţă de instruire extraordinară întâlnirea cu Mike Shirota, unul din fondatorii Mushroom Wisdom („Înţelepciunea ciupercilor”), care a  adus ciupercile medicinale de cea mai înaltă calitate, pe piaţa americană.

Urmează o scurtă descriere a proprietăţilor extraordinare de vindecare şi întinerire, informaţii despre acest grup remarcabil de ciuperci:

Hericum erinaceus (Capul maimuţei); Reishi (Ganoderma lucidum); Shiitake (Lentinus edodes); Cordyceps (Iarba de vară); Ciuperca regală (Agaricus blazei Murill); Coriolus versicolor (Coada de curcan); Tremella fuciformis (Urechea argintie).

Hericum erinaceus (Capul maimuţei)

Hericium_erinaceus(jk-29577)Beneficiile cele mai promiţătoare (şi surprinzătoare) ale acestei ciuperci includ capacitatea de a stimula sinteza factorului de creştere al nervilor, care ar putea ajuta la inhibarea disfuncţiei cerebrale asociate bolii Alzheimer, precum şi al altor afecţiuni neurologice. Studiile confirmă de asemenea numeroase dintre utilizările tradiţionale ale acestei ciuperci, cum ar fi stimularea sistemului digestiv şi acţiunea tonică asupra sistemului nervos.

Reishi (Ganoderma lucidum)

0Este una dintre cele mai faimoase ciuperci medicinale din lume. A fost utilizată mii de ani sub titulatura de „ciuperca nemuririi”. În ultimele două decenii, cercetătorii au descoperit diverşi constituenţi bioactivi care au o gamă largă de acţiuni, care includ stimularea funcţiei imune, în special a celulelor macrofage, şi a interferonului, precum şi a funcţiilor antivirală şi antibacteriană; sprijin cardiovascular; scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului seric; protejarea inimii.

Cercetătorii au arătat de asemeni că Ganoderma ar putea fi utilă în cazul alergiilor, al bronşitei, cancerului, infecţiei cu HIV, al inflamaţiei, pentru ficat şi pentru protecţia împotriva radiaţiilor.

Shiitake (Lentinus edodes)

hepatect01Această ciupercă este cu mult mai mult decât un aliment delicios. Medicamentul Lentinan este derivat din ciuperca Shiitake; este unul dintre cele trei medicamente anticancer pe bază de ciuperci aprobate de Ministerul Sănătăţii şi bunăstării din Japonia în 1985. El determină manifestarea de răspunsuri imune intense. A fost studiat intensiv pentru utilizarea în cazul cancerului şi a infecţiilor virale. Shiitake conţine diverşi şi constituenţi care au demonstrat o gamă largă de acţiuni. Ele includ modularea imună, acţiuni antitumorale, protecţie hepatică, scăderea nivelului de colesterol, efecte antivirale şi scăderea tensiunii arteriale. Extractul din această ciupercă este şi un agent antifungic puternic, eficient împotriva Candida albicans.

Cordyceps (Iarba de vară)

Cordyceps-MilitarisEste o ciupercă foarte rară şi specială, care îşi merită cu adevărat porecla de „elixirul vieţii”.

Poate fi găsită doar la altitudini de peste 3600 m deasupra nivelului mării, în regiuni îndepărtate din sud-estul Chinei şi în Nepal. Este una din cele mai scumpe plante din medicina tradiţională chineză. Din istorie aflăm că era disponibilă doar pentru familia regală datorită costului şi rarităţii cu care se găsea.

Atleţii de performanţă o folosesc cu succes pentru susţinerea organismului în programele intense de antrenamente şi competiţii.

Poate fi folosită ca ajutor anti îmbătrânire şi pentru scăderea nivelurilor crescute de colesterol, protejarea ficatului şi păstrarea sănătăţii cardiovasculare.

Agaricus blazei Murill (Ciuperca regală)

agaricusOriginală din regiunea muntoasă Piedade, Brazilia, ciuperca regală a devenit populară în ţara de baştină, dar şi în Asia ca panaceu (vindecă-tot).Interesul pentru această ciupercă medicinală a fost trezit atunci când s-a observat că oamenii care trăiau în acea regiune prezentau o rată semnificativ mai scăzută de îmbolnăviri, inclusiv o rată mai scăzută de cancer.

Studiile au evidenţiat rolul ciupercii în recuperarea după cancer; scăderea glicemiei şi a nivelului de colesterol sangvin, precum şi a tensiunii arteriale. Se cunoaşte de asemenea că această ciupercă posedă proprietăţi puternice de stimulare a imunităţii. În Brazilia este numită cogumelo de Deus, care s-ar traduce cu „ciuperca lui Dumnezeu!”.

Coriolus versicolor (Coada de curcan)

Mushrooms-Close-upEste una din cele mai studiate ciuperci medicinale. Polizararida Kureka (PSK) a fost extrasă din această ciupercă ce a crescut semnificativ rata supravieţuirii la pacienţii cu cancer gastric, colo-rectal, esofagian, nazo-faringian şi pulmonar.

Peptida polizaharidică (PSP) extrasă de asemeni din această ciupercă, a demonstrat nu doar efecte antitumorale, ci şi proprietăţile sale antivirale şi antiinflamatorii semnificative s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul hepatitei B şi al hepatitei cronice active.

Tremella fuciformis (Urechea argintie)

ciuperci

Extractul de Tremella este utilizat şi ca sirop de tuse pentru tratarea traheitei cronice şi a altor afecţiuni însoţite de tuse, precum astmul, tusea uscată şi excesul de căldură în plămâni.

Tremella conţine mai mult de 70% fibre alimentare, precum polizaharidele acide, şi este de asemenea foarte bogată în vitamina D. Cercetările moderne au indicat utilizarea ei pentru protejarea împotriva radiaţiilor.

„Veşnic tânăr”, Dr. Niholas Perricone

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here