Înțelesul unor expresii celebre (14)

0
142

De unde vine expresia…? Explicarea sensului și provenienței unor cuvinte, citate, expresii celebre.

expresia
Aurea mediocritas
(lat. „Mediocritate aurită”)

Sunt cuvinte pe care le găsim într-o odă a lui Horațiu. Versul a ajuns atât de cunoscut încât, cum spune Voltaire, orice om de litere, „îl știe pe dinafară”. Numai că expresia nu a avut inițial sensul peiorativ de astăzi. În limba latină „mediocritas” desemnează moderația, măsura, calea de mijloc. „Oda” lui Horațiu arată avantajele unui trai modest, departe de lux și viață zgomotoasă, iar acest „mediocritas” este tocmai viața cumpătată, de mijloc.

Auri sacra fames!
(lat. „Blestemata sete de aur”)

Întregul vers din „Eneida” lui Vergiliu sună astfel „Blestemată sete de aur, la câte nu împingi tu pe oameni!”. Sunt vizați cu aceste cuvinte mai ales cei care se abat de la principii morale pentru a se îmbogăți, care calcă în picioare sentimente, promisiuni, care fac din bani un scop, nu o modalitate de trai. În „Eneida” este descrisă uciderea lui Polidor, fiul regelui Priam al Troiei, de către Polimnestor, regele Traciei. Polimnestor își ucide ruda din lăcomie, pentru a pune mâna pe un tezaur.

Aut Caesar, aut nihil
(lat. „Ori Cezar (împărat), ori nimic”)

„Totul sau nimic”, „Acum ori niciodată”, „Albă sau neagră” sunt cuvinte care definesc și nerăbdarea, și ambiția, sunt cuvinte spuse de oameni care nu au timp de pierdut și sunt gata să joace totul pe o carte. Sunt cuvinte care sună a ultimatum pentru cei ce le aud. Ei sunt puși în situația să aleagă imediat, să decidă dacă acel om merită ceea ce cere. Expresia sună și a ordin pentru cel căreia îi este adresată. Ea arată că omul care o rostește a luat o hotărâre.

Citiți și Înțelesul unor expresii celebre (12).

Avant donc que d’ ecrire, apprenez a penser
(fr. „Înainte de a scrie, învață să gândești”)

Expresia este întâlnită în „Arta poetică” lui Boileau. Prin extensie, se poate spune „înainte de a vorbi, gândește-te bine”. Nu-i așa că lumea ar fi un loc mai bun dacă fiecare am cumpăni bine înainte de a vorbi? Comunicarea, ca legătură fundamentală dintre oameni, și-ar îndeplini menirea de a clarifica, de a lămuri problemele, nu de a le adânci și mai tare.

Ave Caesar, morituri te salutant!
(„Slavă Cezar! Cei ce se duc la moarte te salută!”

Expresia apare la Suetoniu în „Vitae XII imperatorum”, culegere de anocdote inspirate din viața a 12 împărați romani, de la Cezar la Domițian. Cuvintele de mai sus figurează în capitolul despre Claudiu. În această perioadă, gladiatorii care se pregăteau de luptă defilau în fața lojei imperiale, iar în fața împăratului se opreau și îl omagiau astfel.

„Cunoașterea noastră nu poate fi decât limitată, în timp ce ignoranța trebuie să fie în mod necesar infinită.” (Karl Popper)

V-ar putea interesa și Înțelesul unor expresii celebre (13).

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here