5 pași pentru a hrăni Inteligența emoțională a copilului

0
98

inteligența emoțională a copiluluiInteligența emoțională a copilului

Fiecare experiență pe care o trăim, implică emoție. Cu toate că importanța  emoțiilor în viața noastră a început să fie studiată relativ recent,  binecunoscuta afirmație a lui Socrate, Cunoaște-te pe tine însuți ne demonstrază că nu suntem primii care s-au gândit la asta.

Inteligența emoțională este abilitatea de a identifica și de a gestiona atât propriile emoții cât și ale celor din jur.  În linii mari ea se referă la conștientizarea emoțională și la abilitatea de a valorifica și controla  emoțiile. Conform studiilor în domeniu, competențele emoționale sunt mai importante decât abilitățiile  intelectuale, dar inteligența emoțională, nu exclude ci este complementară cu inteligența rațională.

Totuși, se pare că persoanele cu abilități emoționale pot face față mai ușor presiunilor și cerințelor venite din mediul cotidian. Această regulă nescrisă se aplică și în cazul celor mici. Copiii care au un nivel mai mic de EQ, au capacități limitate de a face față situațiilor limită,  nu au puterea de a-și gestiona anxietatea, iar pe termen lung, se pare că sunt mai predispuși la  tulburari de alimentație, consumul de alcool sau droguri și chiar să dezvolte comportamente delincvente, conform hemotherco.com.

Copii cu un nivel ridicat de inteligența emoțională sunt mai cooperanți.

Ei au legături mai puternice cu părinții, sunt mai fericiți și au rezultate școlare mai bune. Pe măsură ce se dezvoltă, capacitatea lor emoțională, îi ajută considerabil în construirea unei vieți fericite, unor relații pozitive și în atingerea succesulului profesional.

În acest context, psihologul Laura Markham a emis cinci sfaturi prin care părinții pot dezvolta inteligența emoțională  a celor mici.

Empatizați cu sentimele lui.

Asta nu înseamnă neapărat că sunteți de acord cu ceea ce face sau ceea ce spune, ci doar că priviți lucrurile și din punctul lui vedere. Acordați atenție sentimentelor și trăirilor copilului chiar și atunci când răspundeți negativ unei solicitări lansate de cel mic. Demonstrați-i că și dorințele lui sunt importante, chiar dacă, privite din perspectiva unui adult, par lipsite de valoare.

Oferiţi-i libertatea de exprimare.

Nu încercați să minimizați sentimentele copilului, acceptați-le și încurajați-l să și le exprime.  Încurajați discuțiile despre sentimente și emoții, aflați-le temerile și ajutați-i să-și exprime în mod clar și sincer sentimentele. Lăsați-i să vorbească și nu încercați să le anticipați cuvintele sau să interveniți în discursul lor.

De multe ori, copilul, fie că e adolescent sau are câțiva anișori, are nevoie să fie ascultat. Și pentru asta trebuie să știe că va găsi întotdeauna pe cineva care să fie acolo pentru el și micile sau marile frământări  cu care se confruntă, dar și pentru bucuriile și reușitele obținute. Cineva care să  îl asculte, fără să-l judece sau să îl apostrofeze.  Pentru o relație armonioasă, deschisă și solidă comunicarea este vitală.

Învățați-i să găsească soluții.

De cele mai multe ori, fie că ne referim la adulți, fie că vorbim din punctul de vedere al celor mici, imediat ce emoțiile sau trăirile au fost înțelese, probleme își pierd din încărcătură și se deschide calea spre rezolvarea lor. Uneori, copiii,  pot găsi singuri soluții pentru depășirea dificultăților întâmpinate.  Alteori, însă, este nevoie de intervenția celor maturi. Rezistați totuși tentației de a le rezolva dumeavoastră problemele. Asigurați-i că îi veți sprijini orice s-ar întâmpla, dar aveți încredere în capacitatea lor de a face față provocărilor.

Dacă observați o atitudine negativă în comportamentul celui mic, să știți că, cel mai probabil, experimentează sentimente pe care nu știe cum să le gestioneze. Jucați-vă cu el și ajutați-l să găsească singur soluții la problemele care-l frământă dar pe care nu poate să le perceapă.  Copii sunt deosebit de receptivi, iar  prin joaca,  le putem oferi idei simbolice referitoare la comportamentul lor.

Mai mult decât atât s-a demonstrat că, printre altele, joaca le dezvoltă celor mici personalitatea, abilități precum încredere și compasiune și le stimulează creativitatea și imaginația.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here