Inteligenţa emoţională este o armă de temut pentru manipularea celor din jur

0
267

inteligentaInteligenţa emoţională este o armă de temut pentru manipularea celor din jur…

O trăsătură de caracter benefică poate avea, totuşi, şi „întrebuinţări“ negative.

Inteligenţa emoţională, care te ajută să creezi relaţii de succes şi să ai un comportament social pozitiv, poate creşte şi abilitatea de a manipula oamenii, arată un studiu.

„Inteligenţa emoţională nu este nici pozitivă, nici negativă, dar poate influenţa comportamentul faţă de alţii pentru atingerea propriilor scopuri“, specifică Yuki Nozaki, cercetător la Universitatea din Kyoto, Japonia.

În cadrul studiului, studenţilor li s-a măsurat inteligenţa emoţională şi au fost supuşi unei serii de experimente.

Într-unul dintre ele, s-a luat în calcul o situaţie în care o persoană a fost ignorată sau chiar persecutată într-un joc care implica bani.

Studenţii au avut de ales dintre două situaţii: să accepte o ofertă dreaptă, care nu ar dăuna nimănui din cadrul jocului, sau să respingă o asemenea ofertă, spre paguba tuturor jucătorilor, inclusiv a unor persoane ostracizate.

Cu cât mai inteligentă emoţională era o persoană şi cu cât mai slab era oponentul ignorat, cu atât mai mult reuşea să-şi impună punctul de vedere.

Dacă persoana era mai răzbunătoare, ea reuşea să se impună şi să-l facă pe cel slab să respingă oferta. Dacă dorinţa de răzbunare era mai slabă, reuşea să impună acceptarea ofertei.

„Rezultatul acestui studiu confirmă teoriile existente despre oamenii inteligenţi din punct de vedere emoţional care pot dirija emoţiile pentru a-şi îndeplini propriile scopuri, în loc să obţină rezultate pozitive pentru toţi din jur“, notează autorii studiului.

Citește și: http://jurnalspiritual.eu/inteligenta-emotionala/

Sursa: m.adevarul.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here