Inteligența Emoțională

0
160

inteligentaDespre Inteligența Emoțională.

Termenul „inteligenţa emoţională” a fost folosit pentru prima dată într-un articol din anul 1990 de către psihologii, Peter Salovey şi John Mayer Cu toate că acest termen este relativ nou, componentele conceptului pot fi datate până la arhicunoscuta afirmaţie a lui lui Socrate (470 – 399 iHr) „Cunoaşte-te pe tine însuţi”.

În Biblie, atât în Vechiul cât şi în Noul Testament „Nu fă altuia ce ţie nu-ţi place” şi „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi” pot fi văzute ca elemente de Inteligenţă Emoţională.

Purtăm atât de multe “lupte” în interiorul nostru cu vocile celor din jur şi ne schimbăm starea foarte des în funcţie de mesajele pe care ceilalţi ni le dau, fără să conştientizăm că ei nu au cum să facă asta fără acordul nostru.

Aud des formulări de genul “m-a umilit”, “m-a jignit”, “m-a făcut să mă simt prost”, s.a.m.d. şi de fiecare dată mă străduiesc să îi explic celui cu care vorbesc faptul că în esenţă nimeni nu poate să-i facă lucrurile de mai sus, dacă în mintea ei/lui nu există posibilitatea de a accepta asta.

Nimeni nu poate să te jignească, să te umilească, să te facă să te simţi prost fără acordul tău, fără ca tu să validezi în mintea ta ceea ce spune celălalt.

Dacă tu eşti ok cu tine însuţi şi ai o părere bună despre tine, dacă stai bine la capitolul stimă de sine şi încredere în sine, ceea ce spun ceilalţi este doar un feedback pe care poţi să alegi să-l validezi sau nu.

De exemplu, dacă cineva spune “eşti prost”, însă tu ştii că eşti inteligent sau că eşti mulţumit de gândirea ta, părerea celuilalt nu ar trebui să însemne nimic pentru tine. Însă dacă şi tu crezi acel lucru despre tine, dacă te raportezi tu la tine în acest fel, atunci când un altul spune acest cuvânt te va deranja… însă doar pentru că şi tu crezi asta despre tine.

Un om cu o stimă de sine sănătoasă şi cu o încredere în sine care nu este fluctuantă, în funcţie de feedback-urile din exterior, nu se va lăsa influenţat de nimeni din jurul său.

Cunoaşterea de sine, asumarea propriei personalităţi şi independența emoţională sunt vitale pentru fiecare om, pentru că altfel interacţiunile noastre cu ceilalţi ne pot secătui de puteri şi ne pot duce într-o zonă de dependență de feedback-urile pozitive ale celor din jur.

Descoperă care sunt punctele tale forte şi aspectele la care mai ai de lucrat, asumă-ți demersul de a evolua constant și fii independent și inteligent emoțional…pentru că de fapt tu alegi ce, când și cum să simți!

Referințe: facebook.com/psihoterapie.timisoara

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here