Îngustarea conştiinţei

0
157

InteligenţaEmoţiile distructive produc efecte imediate sau îndepărtate. Efect imediat: pierderea autocontrolului şi îngustarea conştiinţei. Orice emoţie negativă îngustează conştiinţa si diminueaza inteligenta.

Conştiinţa este precum o diafragmă.

Un om care are în mod normal IQ = 120, la mânie se comportă ca un retardat mental. Conştiinţa este precum o diafragmă, care se îngustează brusc la mânie, invidie, de persecuţie, blestem, blasfemie. Şi are deschidere maximă în stare de calm, de mulţumire duhovnicească (numită agalid) sau de linişte duhovnicească (numită isihia).

Reiese din această constatare şi posibilitatea contracarării, a modelării unei naturi colerice, prin practica noera proseuche, îndrumată. Este de mare ajutor şi procedeul training autogen, mod de a produce liniştea „medicală”.

De reţinut – ca premisă profilactică – faptul că primul efect nefast al emoţiei distructive este îngustarea conştiinţei până la un nivel asemănător cu al handicapaţilor psihic.

Inteligenţa şi reacţia de primaritate

Românii au o inteligenţă bună, media IQ la noi fiind peste 115 (pe scala Raven). Au o inteligenţă, dar n-o folosesc. Din pricini afective. Unii sunt visători. Alţii sunt mânioşi, iritabili.

Practică mintea de pe urmă. Adică gândesc după ce au făptuit. Regretând sau reparând.

„Mintea de pe urmă” se datorează unui blocaj mental la surpriză, urmat de luarea unei decizii greşite. Deblocarea minţii survine la un timp după trecerea surprizei, când decizia este deja luată.

Remediul ar fi: amânarea judicioasă a deciziei: amânarea răspunsului, a reacţiei, căci orice amânare îmbunătăţeşte răspunsul. Această amânare specifică se cheamă: trecerea de la reacţia de primaritate la reacţia de secundaritate.

Când eşti lovit, să întorci celălalt obraz: în psihoterapie, aceasta se numeşte modelarea reacţiei de primaritate. Şi recursul la reacţia de secundaritate: adică să nu răspunzi la un stimul agresiv prin gest agresiv, ci să amâni reacţia, până ce-ţi îmbunătăţeşti răspunsul şi-ţi însănătoşeşti existența.

Inteligenţa ţării creşte la sărbători?

Revenim la constatarea că inteligenţa românească este bună, dar trebuie valorizată mai bine.

Vindecarea eului valorizează inteligenţa.Ai noştri tineri, când pleacă la olimpiade şcolare în străinătate, sunt testaţi şi se clasează pe locuri de frunte. Ei se fac remarcaţi iute; unii sunt determinaţi să rămână în Occident.

Cineva constată că, de sărbători, IQ-ul României creşte, pentru că se întorc în ţară, în vacanţă, bursierii noştri de prin America, de prin Occident. Ei se întorc de sărbători în ţară, şi IQ-ul ţării creşte deodată, pentru două săptămâni.

După aceea, ei pleacă iarăşi, şi nu mai vin. De pildă, tinerii care primesc bursă în Statele Unite rămân acolo şi după terminarea studiilor. Rămân acolo, majoritatea.

Microleziunile în timp îndelungat, emoţiile distructive, dacă nu sunt tratate, produc efecte şi mai redutabile.

„Toxinele” psihice, au o acţiune erozivă asupra creierului.

Ele produc microleziunipe creier. Este o constatare mai recentă a cercetării creierului.

La început, aceste microleziuni, infinitezimale, sunt neglijabile: ele nu dor, căci masa cerebrală nu doare.În timp îndelungat, în ani, prin acumulare, dacă emoţiile distructive n-au fost corectate, microleziunile acestea pe creier se amplifică şi îşi arată efectul: fie o îmbolnăvire somatică, fie demenţă senilă precoce.

Multe din cauzele demenţei senile precoce stau în emoţiile distructive.De aici, o dată în plus, importanţa contracarării emoţiilor negative, cât mai de timpuriu, când se mai poate efectiv face ceva.

”Psihoterapie isihastă”, Vasile Andru

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here