Intervalul în care funcționăm la maxim cu fiecare organ al corpului

0
336

bioritm_organeTrăim cu toții într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetã: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiraţia, bãtãile inimii… Viaţa e formatã dintr-o întreagã gamã de cicluri care creeazã o adevărată simfonie… Adãugãm în fiecare zi câte o cãrãmidã la zidul vieţii noastre. Dacã reuşim sã menţinem un ritm corect în interiorul, dar şi în afara noastrã, “concertul” pe care-l susţinem aici, pe Pământ, va fi unul lung şi melodios. Ca sã reuşim asta, trebuie sã ştim cum.

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai puţin. Johanna Paungger şi Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amănunţită a ritmului funcţiilor organelor noastre interne.

Autorii afirmã cã fiecare dintre organele corpului are o activitate maximă timp de 2 ore pe zi, dupã cum urmeazã: vezica biliarã (23:00-1:00); ficatul (1:00-3:00); plămânii (3:00-5:00); intestinul gros (5:00-7:00); stomacul (7:00-9:00); splina şi pancreasul (9:00-11:00); inima (11:00-13:00); intestinul subţire (13:00-15:00); vezica urinarã (15:00-17:00); rinichii (17:00-19:00); circulaţia sangvinã (19:00-21:00); iar o acumulare generalã de energie se face între orele 21:00 şi 23:00.

Stomacul, splină, pancreasul

E foarte important cum ne trezim dimineaţa. Dacã am încerca sã observãm cum se trezesc animalele dimineaţa, am constata cã ele mai întâi se întind, începând fãrã grabã nouă zi. Sã luãm exemplu de la animale şi sã încercãm sã ne trezim dimineaţa liniştiţi, acordându-ne câteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnicã. Mulţi se trezesc dimineaţa cu “sufletul la gurã”, cu teamă cã nu au timp de a rezolva ceea ce şi-au propus… Ar fi bine sã ne trezim puţin mai devreme decât o facem de obicei pentru a simţi liniştea dinaintea zilei care abia începe.

Între orele 7:00 şi 9:00, funcţiile stomacului sunt la valoare maximă, deci trebuie sã luãm micul dejun farã grabã. Ar trebui sã ţinem cont şi de calitatea şi cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã.

În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina şi pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumãm alimente greu digerabile.. Pancreasul e cel care controleazã nivelul glicemiei. E de preferat sã nu consumãm prea multe dulciuri pt a nu forţa funcţia pancreasului. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu funcţionează corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sânge.

Inima, intestinul subţire

Între orele 11:00 şi 13:00, activitatea inimii e la capacitate maximă. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activităţii intense a inimii.

Intestinul subţire are o activitate intensã între orele 13:00 şi 15:00. Autorii afirmã cã nu de multe ori s-a observat cã un angajat cu normă redusã de muncã realizeazã la serviciu la fel de mult ca un angajat cu normă întreagã… De ce? Din cauza randamentului scãzut al organismului dupã orele 13, mai ales dupã un prânz copios.. Activitatea intestinului subţire, cu rol impuls în procesul de digestie, e ghidatã de sistemul nervos vegetativ, aceasta putând fi blocatã sau dereglatã de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomandã ca masa de prânz sã fie luatã în linişte.

Între orele 15:00 şi 17:00 e perioada în care funcţionează la maximum vezica urinarã. Vezica urinarã are un rol imp în dezintoxicarea organismului, alãturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacã sunt bãute până la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 şi 19:00 rinichii funcţionează intens. Dacã în acest interval orar, puteţi beneficia, alãturi de un ceai diuretic, şi de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului. Dupã ora 19:00 e bine sã nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.

Circulaţia sangvinã are o activitate intensã între orele 19:00 şi 21:00. Autorii spun cã dacã mulţi părinţi au zilnic o problemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bãtãlie crâncenã”, care de obicei e cîștigatã de cãtre copii. Acest lucru nu se întâmplă fãrã motiv: între orele 19:00 şi 21:00 circulaţia sangvinã funcţionează cel mai bine. În aceastã perioadã, corpul şi spiritul se gândesc la cu totul altceva decât la dormit.

De la ora 21:00 până la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperãrii energiei se numesc “triplul încãlzitor”. Cei care sunt în aceastã perioadã sensibili la frig, cei care nu pot dormi decât într-o camerã încãlzitã nu ar trebui sã ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emoţional şi necesitã atenţie. Pentru mulţi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai uşor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gândesc sã meargã la distracţii şi nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rândul, cã seară trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refăcându-se prin somn până la miezul nopţii. Poate cã aceste vorbe sunt de fapt interpretarea greşită a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.

Vezica biliarã şi ficatul

Între orele 23:00 şi 1:00 se realizeazã intens funcţiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secreţiile ei la digestie, e un organ care, prin disfuncţia lui, dã mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie să-şi punã cumva problema unei funcţionari greşite a bilei sau a ficatului.. Stresul şi mâncarea consistentã cu prãjeli şi grãsimi seara împiedicã o funcţionare corectã a bilei. Compresele umede şi calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghiţituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea funcţiei bilei. Sucul de ridichi ajutã de asemenea. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cât posibil, bãuturile şi alimentele reci. Dacã sunt probleme în funcţionarea bilei sau a ficatului, munca desfăşurată în perioada nopţii e foarte nocivã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe.

Mai avem încã 6 ore din noapte pt a încheia ciclul de funcţionare al organelor interne pe parcursul unei zile.

Astfel, între orele 1:00 şi 3:00 funcţionează intens ficatul. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite condiţii, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului. Funcţia ficatului suferã din cauza toxicităţii mãrite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cât şi a stresului.

Între orele 3:00 şi 5:00 dimineaţa e rândul plămânilor sã funcţioneze intens.Mulţi fumãtori au un acces de tuse dimineaţa pentru cã plămânii au lucrat toatã noaptea şi acum dau afarã substanţele care nu trebuie sã fie în interiorul lor.

Între orele 5:00 şi 7:00 dimineaţa, intestinul gros are o funcţie maximã. Hrana stã în intestinul subţire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subţire indicã probleme de digestie în intestinul subţire, iar constipaţiile pun în evidențã o creştere a toxicităţii organismului.

Alungaţi bătrâneţea!

Cunoaşterea acestor ritmuri ne face sã avem încredere în instinctele noastre, acţionând corect pentru a ajuta funcţiile organismului. E foarte important sã nu simţim cã îmbătrânim odatã cu vârsta, cãci starea bunã a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbătrânirea. Sã ne ascultãm ceasul interior şi sã încercãm sã ne adaptãm ritmului sãu, strivind prejudecăţile!

Sursa: totulpentrusuflet.wordpress.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here