Draga Olteanu Matei: Întotdeauna am simţit ajutorul şi prezenţa Lui Dumnezeu

0
336

„Întotdeauna am simtit ajutorul si prezenta Lui Dumnezeu ca pe o salvare, caci ce rost am avea fara El ?”

Iubita şi apreciata de public, actriţa de comedie Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, în peste 50 de piese de teatru şi a interpretat 100 de roluri în televiziune.

Actriţa s-a nascut în anul 1933, pe data de 24 octombrie, în Bucureşti, face parte din generaţia de aur a teatrului românesc şi a facut din meserie o credinţa.

dom_2

Un spirit foarte viu la cei aproape 80 de ani, cu o cariera greu de egalat, actriţa spunea într-un interviu realizat recent de un post de televiziune: „n-am trait pentru cariera, mie aşa mi-a venit…am primit de la D-zeu un har şi l-am folosit….nu îmi plac întrecerile.”

S-a nascut şi a crescut în Bucureşti, pâna la vârsta de 10 ani, apoi s-a stabilit împreuna cu familia în satul natal al tatalui ei, satul Soloneţ din Basarabia. Liceul l-a început la Deva şi l-a terminat la Braşov, apoi s-a întors în Bucureşti, urmând menirea ei frumoasa pe acest pamânt: de a-i bucura pe oameni, de a-i face sa râda şi sa uite de necazuri.

De 8 ani, actriţa locuieşte la Piatra Neamţ, oraşul natal al soţului ei, doctorul Matei. De atunci, Piatra Neamţ înseamna „acasa” pentru Draga Olteanu Matei. De acest loc o leaga amintiri frumoase şi o companie de teatru bine închegata, cu oameni deosebiţi şi talentaţi, compania Teatrul Vostru. Un teatru care, înfiinţat în anul 2007 şi coordonat de îndragita actriţa, a dat unor oameni posibilitatea sa descopere în fiinţa lor un talent actoricesc nebanuit şi sa-ţi împlineasca un vis mai vechi, pe care unii dintre ei îl credeau pierdut. Deşi nu sunt actori de meserie, şcena le-a schimbat viaţa, acolo se simt ei foarte bine, au cunoscut succesul şi satisfacţia aplauzelor de la final.

Teatrul Vostru este pentru Draga Olteanu Matei sufletul ei, iar pentru actori are o singura rigoare de la care nu se abate niciodata: „le pretind sa joace bine” spunea ea, subliniind ca lucrurile trebuie sa iasa întotdeauna foarte bine ?i ca nimic nu trebuie sa fie oricum, asemenea întregii ei cariere, cu un palmares impresionant.

Cei care o cunosc, cei care au lucrat şi lucreaza cu ea spun ca actriţa şi-a cladit întreaga viaţa pe un principiu al perfecţiunii şi al intransigenţei, reuşind sa traiasca atât de frumos, atât de demn şi atât de laudabil…

Actoria a fost şi este pentru Draga un crez, o profesiune pe care a împlinit-o cât a putut de bine şi în faţa careia mulţi actori, colegi de generaţie sau dintre cei tineri, critici de teatru, oameni de cultura se înclina şi îi poarta un deosebit respect.

„Lui Dumnezeu îi sunt recunoscatoare pentru tot ce mi-a dat si ma straduiesc sa înmultesc talentul pe care mi l-a încredintat”, ne-a declarat actriţa pentru primul numar al revistei.

dom_3

Vorbiţi-ne despre prietenie. Cât de necesara este o astfel de legatura şi cum o putem pastra?

„Prietenia nu este un lucru pe care ni l-am putea însusi, sau l-am cumpara de undeva, sau l-am întâlni pe toate drumurile, încât sa-l tratam superficial, ca pe un obiect pe care odata ce-l avem sa ne gândim cum am face sa-l pastram. O analiza profunda a mintii si a sufletului nostru ne-ar putea duce la niste concluzii care ne-ar umple de uimire, caci foarte rari sunt oamenii care fiind cinstiti si severi cu ei însisi au puterea sa li se descopere semenilor lor asa cum sunt si cum gândesc, sa aiba puterea sa spuna adevarul în orice împrejurare fara sa pastreze pentru sine macar o umbra de îngaduinta. Numai acei oameni care au puterea sa fie asa, au parte de bucurii nebanuite si de sentimente care dureaza o viata întreaga si chiar dincolo de ea.”

Da, a?a am descoperit-o şi noi, severa cu cei din jur, dar mai ales cu ea, spun cei care o cunosc. O severitate pe care înainte sa te superi, o apreciezi pentru ca ea însemna sinceritate, onestitate şi dorinţa de a face lucrurile foarte bine. Sunt calitaţi pe care cu greu le mai întâlneşti astazi şi care i-au dat puterea sa spuna întotdeauna adevarul.

Despre valorile dreptate si adevar…cum se reflecta ele in societatea de astazi?

„Adevarul si dreptatea sunt numai la Dumnezeu. Noi oamenii nu putem sa nu fim subiectivi fata de aceste notiuni trâmbitate pe toate drumurile si cu orice ocazie, însotite de batai cu pumnii în piept si care, în atâtea împrejurari au dus la razboaie, sau în numele carora si-au facut gusturile atâtia tirani ori impostori politici.”

Actriţa a precizat, la un moment dat, într-un interviu, ca parinţii ei au insistat ca ea sa merga la Institutul de Arta Teatrala şi Cinematografica „I. L. Caragiale”: „n-am crezut nicio clipa ca o sa intru, erau peste o mie de candidaţi, am intrat 14 şi am ramas pâna la sfârşit patru”. Apoi, se pare ca Dumnezeu le-a orânduit pe toate aşa cum a fost mai bine: „Când mi s-a spus ca o sa fac comedie, m-am apucat de-un plâns, şi-am plâns! Sa arat ca pot face drama. şi-atunci mi s-a spus: nu este de-ajuns sa plângi tu, trebuie sa-i faci şi pe alţii sa plânga…Stiu foarte bine ce înseamna sa joci drama, sa nu-ti curga o lacrima si sa auzi toata sala cum fosneste genti care se deschid, lume care-si sufla nasul.”

De care dintre foştii colegi de şcena va leaga o prietenie speciala şi de cine va este foarte dor?

„De când s-a inventat telefonul, televiziunea si mijloacele de transport, nimic nu ne împiedica sa ne vedem, sa ne întâlnim sau sa ne auzim, asa ca nu avem cum sa ne fie „foarte dor”!

Cât despre cei care au plecat, …l-as cita pe George Cosbuc:

„Pe cer, cînd soarele-i apus,

De ce sa plângi, privind în sus?

Mai bine ochii-n jos sa-i pleci,

Sa vezi pamântul pe-unde treci .”

( Si-aici as îndrazni o parafraza): Ei nu sunt morti, traiesc pe veci; Numai s-au dus!…”

Au existat momente sau persoane în copilaria dvs. pe care vi le amintiţi cu imensa bucurie şi emoţie în suflet?

„Exista om sa nu aiba momente sau persoane pe care sa nu le poarte în suflet toata viata? Chiar sa nu vrem, ele nu ne parasesc, sunt singura noastra avutie.”

Ce apreciati cel mai mult la oameni?

„Intelingenta si discretia.”

În numeroasele interviuri acordate de-a lungul anilor, Draga Olteanu Matei a vorbit cu emoţie despre copilarie, despre rolurile fabuloase pe care le-a interpretat, despre profesorii minunaţi din facultate care erau „adevarate enciclopedii…calauze în haţişul multelor impresii contradictorii ce ne asaltau din toate parţile”, dupa cum menţiona într-un interviu aparut cu mulţi ani în urma în Almanahul revistei Teatrul.

Privind în urma, la anii care au trecut, aveţi vreun regret, sunt lucruri pe care va doriţi sa le fi facut altfel?

„Si daca mi-as dori sa le fi facut altfel, la ce mi-ar folosi ? „Non bis in idem!” iar daca le-am regretat, daca nu le-am reparat, sau nici nu am posibilitatea sa le repar, „cui prodest?”

Care este lecţia cea mai importanta pe care aţi primit-o de la viaţa?

„Înca nu mi-am încheiat zilele si rostul pe pamânt, asa ca ma gândesc ca mai am timp înca sa primesc lectii. De altfel, tot primim lectii, dar nu suntem în stare sa tinem cont de ele.”

Oamenii va iubesc foarte mult şi le aduceţi o imensa bucurie de câte ori va revad, va aud sau citesc despre dumneavoastra. Ce doriţi sa le transmiteţi?

„Ca le multumesc pentru dragostea dumnealor, ca le port si eu aceeasi dragoste, straduindu-ma sa-i fac partaşi la darurile pe care le-am primit şi-i multumesc în felul acesta lui Dumnezeu.”

dom_4

CARTE DE VIZITA- Draga Olteanu Matei

A interpretat roluri în 90 de filme, printre care amintim: Nea Marin miliardar, Buletin de Bucuresti,Toamna bobocilor, Pistruiatul, Fratii Jderi, Golgota, Explozia, Iarna bobocilor, Asta seara dansam în familie, Punguta cu doi bani, Haiducii, Zestrea domnitei Ralu, Actiunea “Autobuzul”, Ilustrate cu flori de câmp, Filip cel bun, Prieteni fara grai, Un surâs în plina vara, Coana Chirita (scenarista si interpreta), Chirita în Iasi (scenarista si interpreta), Patima (scenarista si interpreta), Dumbrava minunata (scenarista si interpreta), etc.

A jucat în peste 50 piese de teatru, printre care amintim: În Valea Cucului, Însir-te margarite, Omul care a vazut moartea, Interviu, Simfonia patetica, Adam si Eva, Tartuffe, Azilul de noapte, Autorul e în sala, Avarul, Caleasca de aur, Caruta cu paiate, Casatoria, Coana Chirita, Crima pentru pamânt, Jocul de-a vacanta, Pisica în noaptea Anului Nou, Gaitele, Travesti, Stafeta nevazuta, Reteta fericirii, Domnisoara Nastasia, Hagi Tudose, etc.

A interpretat 100 de roluri în televiziune: Baltagul, Gaitele, Nasturele si absolutul, Don Quijote, Piticul din gradina de vara, Cadavrul viu, Mara, Hagi Tudose, Minunile Sfântului Sisoe, Leacuri la durerea de cap, Cuscrele, Ministerul comediei, Articolul 214, etc.

Draga Olteanu Matei a fost distinsa cu premii importante:

Actrita a fost decorata cu Steaua României în Grad de Cavaler.
A câştigat Premiul Gopo şi UNITER pentru întrega cariera.
A fost desemnata de TVR şi de Prime Time World Broadcast drept cea mai iubita actriţa.
A fost câştigatoare a premiului ACIN (pentru Ilustrate cu flori de cîmp si Filip cel bun) – 1975
Draga Olteanu Matei poarta un deosebit respect memoriei profesorilor pe care i-a avut la Institut, pe care obişnuieşte sa-i citeze când vine vorba de formarea sa ca actor, de formarea unei generatii de aur a teatrului românesc din care ea însaşi face parte: „Aşteptati sa se încheie o cariera şi atunci sa faceţi socotelile şi sa trageţi linie şi sa vedeţi, pentru ca într-o cariera poţi sa şi ridici roluri, poţi sa şi faci praf roluri”, îti aminteşte actriţa cu deosebita placere, într-un interviu de televiziune, despre profesorul din anul I, Mihai Popescu.

Draga Olteanu Matei iubeşte toamna şi trandafirii galbeni. Cu un har minunat nu numai în lumina reflectoarelor, dar şi când îţi vorbeşte sau când îţi povesteşte cu atâta pasiune despre viaţa ei, despre convingerile şi opiniile ei, Draga Olteanu Matei este ca şi ceilalţi colegi din generaţia ei, o fila a istoriei teatrului şi filmului românesc.

Ioana Barsan

ibarsan100