Întotdeauna să vezi curată fața aproapelui tău

0
129

fataLiniştiţi-vă! Căci Domnul nu Se mânie în fiecare zi (Ps. 7, 11). Inima lui Dumnezeu este nespus de largă… A noastră-i ca de vrabie. Ce-i de făcut?…

Cel ce va răbda până la sfârşit va fi mântuit a spus Domnul, dar nu a pomenit când, cu ce fel de sfârşit, nici ce va avea de îndurat: o furtună mai mică sau uragan. Iar cum anume trebuie să stai, nu ştii, şi nici cum stau ceilalţi nu poţi ghici. În mâna Ta, Doamne, ne predăm sufletul! Înţelegând aceasta, înţelegem şi căile Domnului. Pocăinţa curăţă totul şi înduplecă mânia lui Dumnezeu. Inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Preacurata, Stăpâna noastră să vă dea mângâiere! Întăriţi-vă! Nu strică să vă întristaţi un pic, căci oameni suntem; dar să vă mâhniţi până la istovire nu are nici un rost. Nu vă este de folos o asemenea mâhnire, ci rugăciunea însoţită de blândă nădăjduire este cea care atrage milostivirea lui Dumnezeu. Căci nu poţi smulge nimic cu forţa din mâinile lui Dumnezeu, dar lacrimile pot totul. „Dă-ne, Doamne, dă-ne, Doamne!” Trebuie să insistăm!… căci dreptate nu avem… ci îndurarea e totul!

Există îngrădiri puse de Dumnezeu, pe care nu le dărâmă nimeni. Cu rugăciune puternică trebuie să le răzbim. Domnul, îndurându-Se, le va primi… şi atunci va veni bucuria mântuirii!… Dar nădăjduirea trebuie să fie blândă, înfrântă şi smerită. Căci n-avem dreptul la mila lui Dumnezeu. Domnul să vă liniştească! Eu cred că, în general, nu are mare importanţă faptul că oamenii nu sunt întru totul buni, şi că, de fapt, ei sunt buni. De aceea, este mai bine şi mai sigur să-i socotim pe toţi sfinţi. Este chiar de preferat unei judecăţi drepte. Este o asceză aici, şi nu degeaba, ci ca să se împlinească pravila cea bună: întotdeauna să vezi curată faţa aproapelui tău. Noi avem o zicală: («Ce-i al meu şi-i nespălat este alb»; e o zicală păcătoasă. Trebuie să spunem altminteri: Ce-i al meu şi e spălat este negru, şi ce-i al altuia şi e nespălat este alb.

„Învățături și scrisori despre viața creștină” – Sf. Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here