Intoxicaţia alimentară cu ouă

0
248

intoxicațieIntoxicație cu ouă

Ouăle roșii sunt unul dintre ingredientele principale ale sărbătorii pascale. Însă acestea trebuie consumate cu atenție pentru a preveni intoxicațiile alimentare.

În plus, ouăle sunt o componentă cheie a unui mic dejun sănătos. Deși prezintă o valoare nutrițională ridicată, ouăle sunt totodată foarte perisabile. Contaminate cu bacterii, pot produce intoxicație alimentară, manifestată prin crampe abdominale şi alte disconforturi. Bacteriile precum salmonella pot fi prezente chiar şi în condițiile în care oul are coajă intactă.

Intoxicație – Măsuri de precauție pentru evitare

Mai jos aveți câteva măsuri de precauție ce trebuie riguros respectate:

Cumpărați ouă numai din locuri avizate sanitar şi care sunt depozitate în frigidere. Transportați ouăle cât mai rapid la domiciliu. Depozitați-le în frigider în cutia de carton în care le-aţi cumpărat. Căutați cel mai răcoros loc al frigiderului (nu pe ușă). Dacă drumul spre casă durează mai mult de 30 de minute sau este o zi toridă depozitați ouăle într-o cutie frigorifică.

Nu cumpărați ouă care au termenul de valabilitate expirat. Cumpărați numai ouăle curate şi intacte (care nu prezintă crăpături – nici chiar cele care par superficiale) şi căutați ștampila cu avizul sanitar-veterinar.

Nu spălați ouăle înainte de depozitare, pentru că prin spălare puteți îndepărta uleiul mineral protector care învelește oul favorizând astfel pătrunderea bacteriilor în ou.

Depozitați ouăle în cutia de carton în care le-aţi procurat şi poziţionați-le în frigider departe de mâncăruri şi produse cu mirosuri foarte puternice precum peștele sau ceapa.

Scoateți ouăle din frigider numai în momentul utilizării.

Ouăle pot fi păstrate în frigider (în mod corespunzător) fără a-şi pierde din proprietăți timp de maxim 3 săptămâni.

Ouăle fierte – decojite sau nu – trebuie mâncate nu mai târziu de o săptămână de la fierbere.

Folosiți o igienă corespunzătoare când preparați ouăle. Spălați-vă mâinile, ustensilele şi locul de preparare cu apă caldă şi detergent (de vase) înainte şi după ce aţi intrat în contact cu ouăle.

Ouăle pe care le veţi folosi nu trebuie ţinute afară mai mult de 2 ore (asta nu include timpul de preparare).

Gătiți ouăle la temperaturile corespunzătoare pentru a evita riscul de contaminare cu Salmonella sau alte bacterii.

Intoxicație alimentară cu ouă

Intoxicația provocată de consumul de ouă manifestă simptome similare oricărei alte intoxicații alimentare, principalele simptome constând în greață şi dureri de cap. Simptomele specifice pot varia în funcție de cauza de contaminare a oului consumat. De exemplu, consumarea de ouă infestate cu Salmonella poate cauza crampe abdominale, diaree, febra şi vărsături care se pot manifestă pe o perioada de 2-7 zile. Simptomele pot debuta la 6-48 de ore de la consumarea oului contaminat.

Citiți și Cum să ai o alimentație sănătoasă de Paști?

Un alt tip de contaminare, cu staphylococcus aureus, se poate manifestă prin crampe abdominale, greață şi vărsături, vomă şi diaree, ce pot dura 1-2 zile; primele simptome apar după aproximativ 8 ore de la consumare.

Un alt potențial simptom include dificultăți de vorbire şi înghițire, paralizie care se poate extinde la nivelul întregului organism, diaree cu sânge, probleme de vedere – vedere dublă sau inabilitatea de a distinge clar imaginile.

Intoxicație cu ouă – Semne și simptome

Febră, frisoane şi transpirație

Majoritatea persoanelor infestate cu Salmonella dezvoltă aceste simptome la aproximativ 12-72 de ore de la consumarea ouălor contaminate. Febra variază de regulă între 38-39 grade C şi este acompaniată de transpirație abundență şi frisoane. Simptomele se ameliorează în 2-3 zile.

Crampe abdominale

Crampele abdominale apar, de regulă, în același timp cu febra şi preced instalarea diareei.

Diareea

Diareea apare la scurt timp de la manifestarea crampelor abdominale. Severitatea diferă de la o persoană la altă; unele persoane experimentează diaree minoră, în vreme ce altele elimina cantități voluminoase de scaune lichide. Deşi în rare cazuri, scaunele pot prezenta sânge sau mucus. Diareea provocată de infestarea cu Salmonella durează între 4-7 zile. Nu necesită, în general, tratament antibiotic, bacteria fiind eliminată cu ajutorul sistemului defensiv al organismului.

Citiți și Boli de inimă-cauze și alimentație corespunzătoare.

Conform specialiștilor, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi bătrânii, copiii sau bolnavii de HIV, sunt mai predispuse diareei severe decât persoanele sănătoase.

Greață şi vărsături

Asociate cu diareea, vărsăturile pot duce la apariția deshidratării, a căror principale simptome sunt starea de amețeală în cazul poziției “în picioare”, gură uscată, dureri de cap. Dezhidratarea severă poate necesită introducerea de lichide intravenos pentru a reduce pierderile provocate de vomă şi diaree.

Dureri de cap şi crampe musculare

Durerile de cap sunt mai degrabă un simptom indirect al intoxicației alimentare, declanșat de deshidratare; analgezicele pot fi utilizate pentru calmarea durerii.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here