Între credință și îndoială

0
72

credintaTot mai des ni se întâmplă ca în vorbirea noastră zilnică să confundăm termenul de credință cu cel de încredere.

Fără a face o analiză, remarcăm deosebirea dintre cei doi termeni: Credința este puterea sufletească prin care omul se simte legat în chip nevăzut de Dumnezeu, „cauza” a tot ce i se poate întâmpla, iar încrederea este partea frumoasă a comportamentului omenesc, care îl leagă pe om de semenul său. Cel mai frumos lucru relatat despre un om, este când spui „am încredere în acest om” sau cutare este un om „de încredere”.

Sigur că ai încredere necondiționată în Dumnezeu, dar această încredere, când îmbracă haina credinței religioase, nu mai lasă loc de îndoieli sau frici de dezamăgire (ceea ce cu omul se întâmplă).

În clipa unei încercări, Credința este din tabăra valorilor nepieritoare.

Înaintea oricărei definiții sau caracterizări, Credința este o trăire. La ea participă întreaga ființă a omului credincios.

Este o stare permanentă la care omul ajunge, pe diferite căi; prin educație, prin autosupraveghere și autocunoaștere sau prin revelație.

„Ortodoxia, Dimensiune românească”, Pr. Ioan Gherasim

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here