Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Moş Crăciun

0
823
Moş CrăciunÎnvaţă-i pe copiii tăi că nu a existat niciodată un astfel de Moş Crăciun (Sfânt Vasile) în Ortodoxia noastră. Adevăratul Sfânt Vasile era slab, uscăţiv de post şi nevoinţă. Nu era aşa de bine hrănit şi nu împărţea jucării şi dulciuri, mici bucurii, daruri si desfătări lumeşti.

Darurile Sfântului Vasile al nostru sunt daruri duhovniceşti. Ştii cine este Sfântul Vasile?
-Sigur că da. Este unul dintre cei trei ierarhi care au oferit întregii lumi daruri duhovniceşti, înţelepciune, educaţie, luminare, scrieri, sfinţenie.

– Corect. Spune, atunci, copiilor, tinerilor că falsul Sfânt Vasile este o minciună, o producţie lumească ce alterează, mutilează înţelesul sărbătorii Crăciunului şi a Sfântului Vasile. Producţie lumească, el proiectează şi face reclamă bunurilor materiale, darurilor, jucăriilor, hainelor, bogăţiei, lumii şi celor lumeşti şi îngraşă la urma-urmei punga comercianţilor.

Spune-le acelaşi lucru şi despre pomul de Crăciun. Nu este o creaţie creştină, ortodoxă. Ca si Moş Crăciun este şi acesta de provenienţă străină şi reflectă lumescul, podoabele, bunurile materiale. Trebuie să aflăm toţi, să simţim bucuria şi duhul Crăciunului şi aceste lucruri lumeşti, exterioare, diavoleşti.

Să simţim de Crăciun, şi nu numai de Crăciun, înţelesul duhovnicesc al  tuturor sărbătorilor creştine.

Si să simţim înăuntrul inimii noastre binele sărbătorii, sfinţenia sărbătorii, dumnezeiescul sărbătorii; să nu simţim sărbătoarea doar pe limbă, cu delicatese, nu doar în urechi, cu muzica, nu doar pe piele, prin plăceri, nu doar cu ochii, admirând frumuseţile, ci în primul rând în inima noastră, în sufletul nostru, în duhul nostru. Lumea poate avea toate aceste frumuseţi şi plăceri, dar în spatele lor şi în spatele nostru se ascunde Dumnezeu, este Dumnezeu, Dumnezeu Cel Viu. Pe Acesta trebuie să-L simţim, pe Acesta să-L slăvim şi să ne bucurăm de frumuseţile şi plăcerile lumii, de existenţa lumii pe care El însuşi a creat-o şi ne-a dăruit-o.

Răspunsuri la întrebări ale tinerilor, Arhim. Spiridonos Logothetis

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here