Întrebări mari de la cei mici: Ce sunt atomii?

0
75
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Ce sunt atomii?

 Răspunde Marcus Chown, autor al unor cărţi despre spaţiul cosmic şi univers

Atomii sunt elementele din care sunt alcătuite toate lucrurile: eu, tu, copacii, ba chiar şi aerul pe care îl respi­răm. Atomii nu se pot vedea, fiindcă sunt foarte mici. Sunt atât de mici, încât ai nevoie de zece milioane de atomi pentru a forma dimensiunea punctului de la sem­nul exclamării care încheie această propoziţie!

Însă dacă ai putea vedea un atom ai observa un lucru foarte ciudat. Nu găseşti mare lucru în el, fiindcă e cam gol.

În mijlocul unui atom se află un punctuleţ de materie ce poartă numele de nucleu. În jurul lui, nişte punctuleţe şi mai mici de materie, numite electroni, se învârt ase­menea planetelor în jurul Soarelui. Nucleul este separat de electroni printr-un mare spaţiu gol. Asta înseamnă că tu şi cu mine suntem, în cea mai mare parte, spaţiu gol, căci suntem alcătuiţi din atomi.

De fapt, între atomi există atât de mult spaţiu gol, încât, dacă ar fi să scoatem spaţiul din atomii ce alcătu­iesc toţi oamenii din lume, acei atomi ar fi cât un cub de zahăr. Imaginează-ţi: întreaga omenire să fie cât un cub de zahăr!

Şi încă ceva interesant: există 92 de tipuri de atomi (plus câteva care au fost create de oamenii de ştiinţă; deci nu le vei găsi în natură). Şi, aşa cum tu faci tot felul de combinaţii cu piese de Lego pentru a construi o casă, o barcă sau un câine, tot aşa atomii se aranjează în diverse combinaţii, formând un trandafir, un copac sau un bebe­luş. Cu toţii suntem construiţi din mai multe combinaţii de atomi. Şi asta ne face să ne deosebim unul de altul.

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste articole