Întrebări mari de la cei mici: Cine a fost primul om care a avut un animal de companie?

0
39
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Cine a fost primul om care a avut un animal de companie?

Răspunde Celia Haddon, scriitoare şi autoare a unor rubrici de sfaturi despre animale de companie

Nu ştim numele primei persoane care a avut un animal de companie. Ceea ce ştim însă este că primul animal îndrăgit de om a fost probabil un câine. Câinii au început să stea în preajma omului cu mii de ani în urmă – unii oameni cred că asta s-a întâmplat cu patruzeci de mii de ani în urmă. E posibil să fi fost câini rătăciţi, care hoinăreau de colo-colo luându-se după triburile de oameni care vânau animale şi îşi procurau hrană. Însă unii câini erau trataţi ca animale de casă, fiindu-le de ajutor oamenilor la vânătoare.

 Unul dintre primii câini de companie cunoscuţi a fost un căţeluş îngropat în acelaşi mormânt cu o femeie, cu aproape zece mii sau doisprezece mii de ani în urmă, în Israel. Femeia ţinea mâna pe trupul căţeluşului de parcă l-ar fi mângâiat. Probabil că dorea să fie alături de ea în rai sau pe lumea cealaltă.

Şi egiptenii antici ţineau câini ca animale de companie. S-au găsit desene cu câini pe morminte, uneori fiind precizate şi numele lor: Abanos, Negruţul şi Măreţul. Şi romanii aveau câini şi le dădeau nume precum Perla, Păpuşa, Piticul sau Ajutorul.

Pisicile se pare că au început să trăiască pe lângă oameni în perioada neoliticului, când oamenii au început să practice agricultura. Prima pisicuţă considerată animal de companie a fost îngropată într-un mormânt micuţ, făcut special pentru ea, acum nouă mii de ani, pe insula care azi poartă numele de Cipru. Cam la patruzeci de centimetri de mormântul pisicuţei se afla mormântul unui om. Deci pisicuţă fusese, probabil, a acelui om.

Egiptenilor din Antichitate le plăceau şi pisicile, şi cunoaştem numele primului iubitor de pisici. El se numea Baket III şi a trăit cam acum patru mii de ani. Pe mormântul său era gravată o pisică stând în faţa unui şobolan! Fie e vorba de o pisică foarte mică, fie de un şobolan foarte mare, fiindcă par să aibă aceeaşi mărime.

Şi la grecii şi romanii din Antichitate s-au găsit gravuri, picturi şi mozaicuri cu pisici. Păcat că nu au fost gravate şi numele lor, aşa cum nu găsim nici numele celor mai multe pisici ce apar pe gravurile egiptene antice. Deci nu ştim cum se numeau.

 

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste articole

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here